Japoneza pe înțelesul tuturor

De Alexandru Guiaș
1Comentariu
Japoneza pe înțelesul tuturor
Tot mai mulți elevi, copii, dar și adulți din Oradea sunt interesați să studieze limba și cultura niponă.

Pentru cei mai mici cursanți curiozitatea pentru cultura niponă a pornit de la pasiunea pentru animație. Pentru a veni în întâmpinarea lor, dar și a adulților, în acest week-end în incinta Colegiului Național “Emanuil Gojdu”, elevii înscriși la cursurile de limba japoneză alături de prieteni, au participat la o activitate organizată de profesoara de jaopneză Aurelia Mocan alături de Kayoko Kawai din Japonia (profesoară de japoneză la Cluj-Napoca). Cei prezenți la activitate au învățat din arta împaturării hârtiei – origami, și mânuirea pensulei – caligrafie (kanji, scrierea chinezească).

Cu mic, cu mare, la Origami

Elevii înscriși la cursuri de japoneză sunt de la diferite licee din Oradea: Liceul Teologic Penticostal “Betel”; Liceul Teologic Baptist „Emanuel”; Liceul de Arte; Colegiul Na’ional “Iosif Vulcan”; Colegiul Economic “Partenie Cosma”; Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. La cursuri participanții, atât copiii, cât și adulții au fost împărțiți pe grupe în funcție de nivelul de pregătire.

“Pentru că primăvara a venit ne-am gândit că e un moment prielnic pentru elevi să-i atragem spre cultura și civilizația niponă printr-un moment de Origami (împăturat hârtia). Prilej cu care au reușit fiecare să confecționeze din hârtie o lalea, un cocor (pasărea națională a Japoniei) și un coșuleț. În coșulețe am pus câte o bucată de (snack japonez) și am servit un ceai verde . În ultima parte a acestei activități am povestit despre Japonia, despre oameni și obiceiuri. Am vorbit despre japonezi și cultura lor, despre ceai verde, kimono, familie, religie si Muntele Fuji, despre o țară a contrastelor – poporul cu două religii oficiale, dar care nu se declară un popor religios; sărbătoresc Crăciunul cu brad împodobit, lumini și cadouri, dar nu sărbătoresc nașterea lui Isus. Japonia are 127.000.000 de locuitori, din care sub 1% sunt creștini. Se închină pe Muntele Fuji la 8.000.000 de zei și tot pe același munte se află <Pădurea spânzuraților>, având în vedere faptul că peste 30.000 de oameni se sinucid anual. Am vorbit despre japonezi, ca un popor care de-alungul timpului au împrumutat de la alte culturi atât cuvinte, cât și idei, pe care apoi le-au transformat, le-au japonizat și a rezultat ceva cu specific nipon”, ne-a declarat Aurelia Mocan.

La cursurile de limba japoneză, organizate de prof. Aurelia Mocan la diferite intervale de timp sunt inviatați japonezi, împreună cu care se organizează evenimente cu specific japonez.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor