Japonezi curioşi de Oradea

2Comentarii
Japonezi curioşi de Oradea
Un grup de japonezi va fi găzduit de familii orădene în cadrul unui proiect de interacţionare culturală.

Familii orădene vor găzdui 17 japonezi, membri ai institutului LEX (for Language Experience, Experiment & Exchange), preocupaţi de limbile şi culturile lumii.

Luni, de la ora 16:00, Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei orădene va găzdui un eveniment de tip pod cultural româno-nipon. În deschidere, oaspeţilor li se va dedica un program folcloric autohton, picturi pe sticlă şi lemn, şi ouă încondeiate în zona Remetea. Apoi, va veni rândul unui spectacol japonez în care se vor prezenta kimono-uri şi dansuri tradiţionale, ceremonia ceaiului, caligrafie specifică şi origami. Totodată, se va da citire şi mesajului Ambasadorului României la Tokyo, cel care a înlesnit schimbul de experienţă.

Axa Toyko – Birmingham

Artizana proiectului este orădeanca Angela Pugna, studentă la Facultatea de Business Internaţional şi Limba Japoneză de la Universitatea din Birmingham dar şi absolventă a unor cursuri liceale în Japonia. Proiectul intitulat „Comunicare fără frontiere” face parte dintr-un program de cercetare derulat de Angela Pugna pentru Facultatea din Anglia, proiect care îşi propune ca cei 17 japonezi să ia contact cu stilul de viaţă cotidian al orădenilor şi cu limba română.

„Pe de o parte, japonezii vin să ne arate cine sunt, dar mai ales vin să vadă cine suntem noi. Ideea este ca fiecare japonez să devină un membru obişnuit al unei familii de români. Proiectul nu are nimic protocolar, nimic de vitrină. În cadrul proiectului îmi mai propun să văd în ce măsură tipologiile culturale contează în mediul de afaceri”, a explicat Angela Pugna.

La conferinţa de presă de ieri a mai participat şi Maria Hulber, profesoară la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea. „Mă bucur de şansa de a interacţiona direct cu persoane cu o cultură atât de diferită de a noastră”, a spus profesoara care va găzdui în cadrul proiectului o japoneză împreună cu copilul ei.

Perspective spre Japonia

 Japonezii vor pleca spre casă pe 20 august, nu înainte de a vizita câteva dintre atracţiile Oradiei şi Bihorului.

„Este foarte posibil ca orădenii care i-au găzduit să plece la rândul lor în Japonia. Vizita de acum este o oportunitate pentru a dezvolta relaţii între autorităţile orădene şi cele din Japonia, între artiştii orădeni şi cei japonezi, dar chiar şi între oamenii obişnuiţi”, a conchis Angela Pugna. Partenerii orădeni ai proiectului sunt Primăria Oradea, Prefectura Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Palatul Copiilor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Primăria Remetea.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor