Javor Rašajski, de la ornitologie la pictură

Reactualizat la:
1Comentariu
Javor Rašajski, de la ornitologie la pictură
„Două bufniţe”, „Exponatele muzeului ”, „Bufniţe dormind”, „Răstignire ”. Sunt câteva dinte ipostazele în care pictorul şi ornitologul Javor Rašajski prezintă simbolurile înţelepciunii.

Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, a organizat vineri, 4 august, la sediul nou al muzeului orădean (str. Armatei Române nr.1/A), vernisajul expoziţiei de pictură „Păsări”, tablouri semnat de Javor Rašajski.

Javor Rašajski s-a născut în 1946, la Vršac, Serbia. În 1975 a absolvit Academia de Arte din Belgrad, clasa profesor Z. Lukovic (desen), iar între anii 2008-2012 a fost directorul Muzeului oraşului Vršac. În prezent, are numeroase expoziţii personale şi colective, în Serbia (Vršac, Belgrad, Novi Sad, Niš, Carloviţ, Sombor etc.), Croaţia (Zagreb, Ilok), Austria (Viena) sau România (Timişoara). Activitatea sa artistică a fost premiată de trei ori, în 2002 şi 2004 cu premiul I la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, iar în 2007 cu Premiul Academiei Române de Ştiinţe şi Artă pentru volumul “Păsări din Banat”, la Timişoara.
javor-rasajski-expozitie-oradea-1

Expoziţia de la Oradea cuprinde 19 lucrări de mari dimensiuni, care au ca temă comună păsările, artistul având ca pasiune şi ornitologia.

La vernisaj a participat managerul Muzeului Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor și istoricul de artă, Javor Rašajski, celebrul pictor, respectiv, numeroși orădeni, iubitori de artă. În deschidere, Aurel Chiriac a subliniat care sunt cuvintele cheie ale expoziției (pasăre, mitologie, etologie, om, cer, pământ) și a precizat că Javor Rašajski vede în pasăre un om, comportamentul și atitudinile păsărilor regăsindu-se în oameni. Afirmaţia vine ca urmare a faptului că artistul a studiat îndeaproape, timp de 15 ani, comportamentul bufnițelor, acestea fiind simbolul înțelepciunii.

Aurel Chiriac, a mai adăugat că „lucrările lui Javor Rašajski sunt pline de simboluri explorate la nivel compoziţional, formând împreună o naraţiune parcă mereu neterminată şi constituindu-se într-o imagine vizuală aflată mereu la graniţa parafrazării. Evident, dacă privim atent compoziţiile vom găsi – mereu – un acelaşi punct de referinţă: păsările. Dar pentru artistul sârb păsările – de la berze până la bufniţe – nu sunt altceva decât simboluri ale transcendenţei, ghizi spirituali. Istoria ideilor ne confirmă faptul că încă din timpurile gândirii magice exista convingerea comună că păsările sunt mesageri între divin şi uman, între pur şi impur”.

javor-rasajski-expozitie-oradea-3

Pe Aurel Chiriac și Javor Rašajski îi leagă o prietenie veche de 17 ani, timp în care cei doi au realizat mai multe colaborări productive: schimburi de expoziții, dar și schimb de experiență. Astfel a luat contur și această expoziție de pictură a lui Javor Rašajski, din Oradea. Creațiile, a căror personaje principale sunt bufnițele, au o simbolistică aparte, profundă. „Pictez o întreagă prăbușire care se referă la mai multe lucruri – la cultura noastră în special…”, a afirmat artistul. Acest aspect iese în evidență în special în pictura intitulată „Observatori” (2013), unde simbolurile, cum ar fi triunghiul sau mărul, se prăbușesc între pietrele pe care stau bufnițele.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 27 octombrie, preţul biletelor fiind de 8 lei pentru adulţi și 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.

Szatmari Evelin-Bernadett1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor