Jazz-rock pe malurile Crişului

Jazz-rock pe malurile Crişului
Formatia Kim este, cu certitudine, revelatia muzicala a anului. Practicând un jazz-fusion cu elemente latino, trupa condusa de Haraji Adalbert reuneste câtiva dintre cei mai buni muzicieni ai momentului, promovând cu obstinatie o muzica deloc facila, ce evita orice concesii facute comercialului.

De la începutul acestui an, Kim au dat în jur de 100 de concerte, fiind de departe cea mai activa formatie oradeana. Aparitiilor lor pe scenele oradene, în special la Casa de Cultura a Municipiului, li se adauga concerte în Bucuresti si în alte localitati din tara, precum si în strainatate, în Ungaria si Austria.


„Am fost foarte bine primiti în strainatate, unde muzica noastra este mult mai apreciata decât în tara”, spune Haraji Adalbert, oarecum dezamagit de modul în care publicul autohton întelege sa asculte jazz – bând bere si taifasuind în gura mare despre femei sau fotbal.


Cu toate acestea, Kim are în Oradea un grup fidel de fani, care sunt prezenti la fiecare concert al formatiei. Din pacare, muzica de factura jazz-rock nu are pe plan local un public prea numeros, putini melomani oradeni fiind atrasi de acest gen.

Muzicieni de exceptie


Muzicienii care alcatuiesc Kim sunt printre cei mai valorosi instrumentisti pe care îi are Oradea în momentul de fata. Alaturi de Haraji Adalbert (bas), din trupa fac parte Bader Oliver (chitara), Gyarfas Levente (clape) si Gorbe Jozsef (baterie).


Bader Oliver, chitaristul formatiei, e un tânar modest, cu o aparitie anodina, despre care n-ai putea banui ca este unul din cei mai buni chitaristi de jazz pe care îi are România în momentul de fata. Bader impresioneaza prin maniera sa interpretativa de mare tinuta, caracterizata prin limpezime si expresivitate, cu un discurs extrem de coerent si bine articulat. Solourile sale stau marturie unei asimilari depline a lectiei marilor maestri, convingând prin siguranta frazarii si echilibrul desavârsit în exprimarea ideilor muzicale.


La clape, Gyarfas Levente da dovada de multa forta si claritate, caracteristicile interventiilor sale solistice fiind acuratetea si o impetuozitate bine strunita. El e cel care asigura sound-ul rock al trupei, în contrapunct cu stilul mai cool al lui Bader Oliver.


Gorbe Jozsef are un rol decisiv în muzica trupei, caracterizata prin ritmuri specifice jazzului latino. Fara sa cedeze tentatiei de a iesi în evidenta, metodic si precis, bateristul trupei da dovada si de inventivitate, imaginând pe alocuri structuri contrapunctice incitante.


Haraji Adalbert este sufletul formatiei, cu o credinta nestramutata în misiunea muzicii lor. Asigurând echilibrul ce caracterizeaza muzica promovata de Kim, basul sau se armonizeaza perfect cu structurile ritmice complexe, subliniind în acelasi timp cu aplomb liniile melodice.


Formatia Kim are toate atuurile reusitei, primul lor disc, în pregatire, având nevoie doar de o promovare adecvata pentru a-i impune pe cei patru oradeni printre valorile jazzului românesc.

Alexandru Seres