„Jertfa de sânge a Bihorului”

ORADEA - Coordonatorii lucrării „Jertfa de sânge a Bihorului” au oferit miercuri seara o oră de istorie locală închinată eroilor bihoreni căzuţi pentru ţară în secolul XX.

Ideea conceperii lucrării s-a născut, în urmă cu mai bine de şase ani, în mintea conducerii Asociaţiei Vatra Românească – filiala Bihor şi a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”. Potrivit profesorului coordonator Gheorghe Damian, aceasta a fost plăsmuită „din dorinţa împlinirii unei datorii sacre faţă de bihorenii căzuţi pentru ţară”. Cartea se vrea un „album monografic” în care să fie cuprinse liste cu toţi bihorenii căzuţi pentru neam în secolul XX, precum şi fotografiile monumentelor ridicate până acum în onoarea acestora.

„Acolo unde încă nu au fost ridicate monumente în onoarea eroilor au fost prezentate fotografii ale Bisericilor, ştiut fiind că ele au contribuit în mare măsură la păstrarea amintirii celor căzuţi pentru ţară în memoria publică”, a afirmat scriitorul Mircea Bradu.

 

Repere şi monumente

 

Lucrarea este structurată în două părţi. În prima parte, primele 100 de pagini prezintă câteva repere ale procesului de emancipare naţională în Bihor, iar în partea a doua vorbeşte despre monumentele dedicate eroilor în cele 94 de comune din Bihor.

În prima parte a lucrării, Augustin Ţărău vorbeşte despre mişcarea memorandistă şi implicarea bihorenilor în „procesul” memorandumului. Acesta aminteşte şi de piedica pusă de Biserica Română Unită în calea maghiarizării forţate. Preotul greco-catolic şi deputatul de Beius Vasile Lucaciu este prezentat ca un militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Nu sunt uitaţi nici paşii făcuţi de românii bihoreni către Marea Unire şi nici cei căzuţi la datorie pentru România Mare.

Mircea Bradu a amintit că pomenirea nominală a eroilor bihoreni şi a familiilor din care provin se va face de Ziua Eroilor (la 40 de zile după Înviere, în Ziua Înălţării Domnului) în toate bisericile.

 

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase