Joc politic pe scena teatrului

1Comentariu
Joc politic pe scena teatrului
DEVA – Înainte de 1989 teatrul devean reuşea să facă sălile neîncăpătoare. Politizarea funcţiei de director şi indolenţa voită a autorităţilor au adus instituţia într-o situaţie dramatică.

Lucrările de renovare a clădirii începute în 1988 par să nu se mai sfârşească. În opinia primarului din Deva, Mircia Muntean, de finalizarea lucrărilor ar trebui să se ocupe Ministerul Culturii. „Teatrul Dramatic este patrimoniu cultural. Am dat 10-15 miliarde anual şi ei au cheltuit 300 de milioane, aşa că am fost nevoit, la sfârşitul anului, să redistribui banii”, spune edilul devean.

 

Avem giratorii, n-avem teatru

Teatrul de Artă Dramatică din Deva a fost subiect de scandal şi în Consiliul Local Deva, motiv pentru care, în 2007, viceprimarul Ioan Inişconi a fost suspendat din funcţie. Acesta a fost acuzat că a gestionat prost activitatea Teatrului de Artă Dramatică din Deva.

 

„Mircia Muntean nu o să vorbească despre aceste probleme. Şi dacă o va face, va spune minciuni. A promis că lucrările se vor finaliza în 2005. Până acum, s-au alocat miliarde de lei pentru aceste lucrări. Bani care au fost cheltuiţi pe maşini şi frigidere. În ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor, acest lucru va fi posibil după ce actuala conducere va dispărea din scenă”, a declarat viceprimarul Inişconi.

 

De aceeaşi părere sunt şi alţi politicieni deveni. „Puteam construi 10 teatre cu banii care au fost cheltuiţi pentru întreţinerea acestuia. Costă mai mult conservarea decât dacă făceam unul nou”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Petre Mărginean.

 

Actualul director al Teatrului de Artă Dramatică din Deva, Nicodim Ungureanu, a încins şi mai tare spiritele între angajaţi şi autorităţi. Pe parcursul anului trecut, acesta a pus în scenă un singur spectacol pentru public. În 2005 – 2006, Teatrul de Arta Dramatică din Deva a avut 7 premiere. „Sub conducerea fostului director (Zoltan Turi), încă se mai juca teatru. Au avut activitate şi aveau bani de salarii”, precizează Ioan Inişconi. Acum, un angajat câştigă între 400 – 700 de lei, şi doar pasiunea îi mai ţine pe actori în teatrul devean. 

 

O mândrie pentru deveni, Teatrul din Deva a fost înfiinţat în urmă cu 50 de ani. Sub conducerea lui Ion Preda au fost angajate peste o sută de persoane. A urmat o perioadă de glorie. Pe scena teatrului au fost aplaudate nume mari cum ar fi: Alexandru Dobondi, Dem Rădulescu, Ştefan Bănică. Astăzi, gloria acelor vremuri a apus.

 

Grigore Roibu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor