Jocul cu moartea

Jocul cu moartea
ORADEA – Între teribilism şi drame existenţiale, tentativele de suicid pot afecta serios sănătatea pacientului. Echipele mobile ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor sunt zilnic solicitate pentru a acorda primul ajutor în cazul unor persoane care încearcă să-şi pună capăt zilelor.

Aceste tragedii se întâmplă de cele mai multe ori pe fondul unor probleme familiale sau din cauza situaţiei financiare precare. În cele mai multe cazuri, sinucigaşii încearcă să se omoare înghiţind o serie de medicamente pe care le au la îndemână. Aşa este şi cazul unei femei de 35 de ani din Oradea, care a înghiţit sâmbătă noaptea nu mai puţin de 20 de tablete de Metoprolol în combinaţie cu alcool.

Pacienta a refuzat însă atât tratamentul cât şi internarea în spital. La aceiaşi metodă a recurs şi un bărbat de 49 de ani din localitatea Cherechiu. Acesta a băut duminică seara peste 20 de tablete de Diazepan, fiind transportat la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Dramă sau teribilism

„În general unele cazuri sunt doar de faţadă sau din teribilism. Pe fondul unor probleme de familie, acele persoane încearcă să-şi sperie rudele şi înghit vreo două-trei tablete. Faţă de anii trecuţi, când sinucigaşii recurgeau la tranchilizante şi la substanţe toxice foarte periculoase, în ultima perioadă avem cazuri mai uşoare.

Totuşi, în cazul în care se înghit cantităţi serioase de medicamente, spălătura gastrică este obligatorie”, susţine dr. Nicuşor Lepădatu, medic primar în cadrul secţiei Medicină Internă III. Asta pentru a nu degenera în complicaţii la nivelul ficatului sau a altor organe interne. În multe cazuri, pacientul este dirijat spre medicul psihiatru.

Maghiarii pe primul loc

Atât medicii psihiatri cât şi cei de medicină internă susţin că cele mai grave cazuri vin din rândul pacienţilor de etnie maghiară. „Când avem un astfel de pacient ştim că acesta chiar se află într-o stare critică”, adaugă dr. Lepădatu. „Se ştie că maghiarii ocupă locul I în lume în ceea ce priveşte tentativele de suicid. De aceea şi în zona noastră, în ultima perioadă numărul acestora a crescut.

Cauzele principale care duc la aceste acte sunt în principal problemele socio-culturale dar şi problemele legate de tulburările de comportament”, susţine dr. Gheorghe Oros, manager al Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase