Johnny Bota: publicul este oprit in a-si forma gustul

Johnny Bota
Johnny Bota
Festivalul Posticum Jazz din Oradea, strada Teiului va debuta vineri seară, cu concertul formaţiei timişorene Bega Blues Band.

Johnny Bota, unul dintre membrii fondatori ai grupului ce a sărbătorit recent trei decenii de existenţă a răspuns la întrebările Jurnalului bihorean.

 

– Cum vi se pare publicul de acum faţă de cel din anii ‘80?

– Pe atunci, în România, erau restricţii, exista bariera de circulaţie a artiştilor români în lume. Arta, muzica nu putea să se transfere. Exista un singur festival de jazz, cel de la Sibiu, care strângea crema societăţii. Publicul era înnebunit… chit că mulţi veneau din curiozitate sau dintr-un soi de snobism…Acum sunt fel şi fel de festivaluri, publicul s-a diferenţiat şi el, sunt atâtea stiluri, de nu se mai ştie ce anume de unde provine. Şi jazzul s-a schimbat: pe lângă cel pur a apărut şi cel amestecat…

 

– Cum vedeţi, cât de popular este jazzul la ora actuală?

– N-aş putea spune că e popular, publicul este oprit în a-şi forma gustul, pentru că pe posturi nu auzim genul acesta. Deşi, chiar dacă nu este la modă, ar trebui să fie prezent pe posturi măcar într-un anumit procent, fiindcă dacă nu auzi anumite feluri de muzică le refuzi pur şi simplu fiindcă nu le cunoşti…Publicul trebuie cultivat, dar se pare că s-a terminat cultura aici. Radioul ne-a făcut o mare defavoare prin asta.

 

– Ce gen de muzică preferaţi?

– Pentru mine în principal există două feluri de muzică: bună şi mai puţin bună. Asta nu depinde de gen; şi manelele pot fi bune, până la urmă.

– Cum s-a schimbat stilul formaţiei Bega Blues Band în decursul timpului?

– Acum cântăm multe genuri: şi jazz, şi swing, şi latino, însă am început cu blues, apoi am continuat cu jazz, iar pe urmă ne-am întors la blues. Cântăm din repertoriul lui Ray Charles, Horace Silver, mult blues şi soul…

 

– Cel mai semnificativ moment din viaţa formaţiei?

– Când am fost distinşi cu Diploma de Excelenţă de Primăria Timişoara şi am obţinut titlul de cea mai bună formaţie de blues din România, ca recunoaştere a succesului proiectului „De la Gershwin la Sting”. Iar pentru mine tocmai acest concert, cântat la Opera Română din Timişoara, cu acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii a avut cea mai mare însemnătate.

 

– Cel mai greu moment?

– Pierderea lui Kamocsa Béla, unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai mei, cel cu care am înfiinţat formaţia şi cu care am cântat împreună 27 de ani. El a cântat şi vocal, şi la chitară, astfel că pentru noi era extrem de util. Ne-a fost foarte greu să găsim o altă voce.

 

– Ce veţi interpreta la concertul din 17 mai, din cadrul festivalului Posticum Jazz?

– Avem un program orientat către blues, soul, soul-funk şi jazz, în ideea că păstrăm o parte din programul prezentat la concertul de aniversare a 30 de ani de la înfiinţare, dar îl vom întregi şi cu piese de jazz. Vom cânta şi din compoziţiile mele, precum şi din repertoriul lui Ray Charles şi Horace Silver.

 

– Doriţi să adăugaţi ceva?

 Consider că e mare lucru că se organizează festivalul acesta, apreciez efortul organizatorilor de a aduna pentru câteva zile muzică de calitate. Îmi place că va fi prezentă muzica din mai multe ţări, va fi şi un schimb de experienţe.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !