Joi începe sacrificarea mieilor

De Dan Birta
7Comentarii
Joi începe sacrificarea mieilor
Mieii vor fi sacrificaţi în Piaţa Ioşia trei zile înainte de Paştele Catolic şi patru zile înainte de Paştele Ortodox.

Începând de joi, 29 martie, amatorii de carne de miel vor putea cumpăra miei din Piaţa Ioşia. Potrivit informaţiilor primite de la Administraţia Domeniului Public (ADP) SA Oradea şi de la Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Piaţa Ioşia a fost autorizată pentru sacrificarea mieilor şi în acest an.

Înainte de Paştele Catolic, mieii vor fi sacrificaţi în Piaţa Ioşia joi şi vineri între orele 9:00-17:00 şi sâmbătă între orele 9:00-13:00. În săptămâna Paştelui Ortodox, piaţa de miei va fi deschisă de miercuri până vineri între orele 9:00-17:00 şi sâmbătă între orele 9:00-13:00.

Taxe şi cerinţe

Comercianţii de miei vor plăti către ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc./zi – accesul acestora și al mieilor se va face, zilnic, începând cu ora 8:00. Tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 75 lei/zi/măcelar, iar verificarea stării de igienă și sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8:30-9:00.

Măcelarii trebuie să aibă echipament minim de protecție sanitară, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fișă de aptitudini vizată de un medic specialist în Medicina muncii. Producătorii trebuie să aibă asupra lor următoarele documente: certificatele sanitare veterinare care atestă starea de sănătate a mieilor, formularele de mișcare și formularul privind furnizarea informațiile referitoare la lanțul alimentar, iar pentru a dovedi calitatea de crescători de animale să dețină și să prezinte atestatele de producători și carnetele de comercializare, iar pentru operatorii economici, copia după CUI și avizul de însoțire a mărfii.

În vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceștia trebuie să fie identificaţi prin crotalii şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalii duble.

Înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la DSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislația în vigoare.

Mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare sanitară veterinară. Sunt exceptate mijloacele de transport proprii ale agricultorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanțe de până la 50 km, cu condiția ca mijloacele de transport să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

Pentru a se admite în Centrele de sacrificare, numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale, trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul. Este interzisă afluirea în zona Centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină și caprină, precum și a animalelor din specia ovină și caprină în vârstă mai mare de 6 luni.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor