Joia Neagră a creştinătăţii

1Comentariu
ORADEA – Pentru creştinii din toată lumea, această zi reprezintă ziua cea mai neagră a lumii creştine. Este ziua în care Iisus Hristos a fost trădat de ucenicul Său, Iuda. Ne aflăm în ajunul Sărbătorilor pascale, sărbători ce ne amintesc de Cel care s-a răstignit pentru păcatele noastre.

Pe lângă vinderea lui Iisus de către Iuda, credincioşii mai prăznuiesc azi spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină şi rugăciunea din grădina Ghetsimani. Vorbind despre sărbători, este inevitabil să nu pomenim tradiţiile care le completează. Astfel, Joia Patimilor este considerată o zi binefăcătoare şi apărătoare a morţilor. De aceea, se spune că în fiecare an, în această zi, morţii ies din morminte şi pătrund în lumea celor vii, cu gânduri bune sau rele. De aceea, oamenii încearcă să-i îmbuneze cu mâncare şi băutură, aşezate lângă morminte.

Încondeiatul ouălor, toaca, jocul lioarelor sau focurile rituale sunt doar câteva din tradiţiile care se păstrează şi în prezent. După cum spune tradiţia, în Joia Mare se aud pentru prima dată în an ritmurile de toacă de lemn. În acest fel, sătenii sunt anunţaţi că preotul începe slujba celor 12 Denii. „După tradiţia populară, toaca are ca scop alungarea spiritelor rele şi purificarea arealului din jurul bisericii”, spune Crăciun Parasca, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Cultură şi Culte. Până în Noaptea Învierii, clopotele bisericilor nu mai răsună, în semn de doliu, acestea fiind înlocuite cu toaca de lemn.

Focul Învierii

Jocul lioarelor este un obicei vechi de sute de ani şi are loc în Duminica Tomii sau Paştele Morţilor. Tradiţia spune că fetele de 13-14 ani devin surate pe viaţă în urma unui legământ. După ce şi-au făcut promisiunile, lioarele se plimbă în jurul bisericii, după care trec şi printre morminte. „Prin cântec se stinge dorul de sufletele celor plecate în lumea cea fără de dor”, mai spune Parasca. Ritualurile focului sunt des întâlnite şi la noi.

Focul Învierii este cel mai cunoscut. Aprins joi noaptea, este privegheat până în Noaptea Învierii şi nu se lasă stins, deoarece, în concepţia populară, spiritele ar fura Paştele. Acest ritual se mai practică la Sălişte de Vaşcău sau Fâneţe. Un alt ritual cu foc este cel de la Câmpani. Scopul acestuia este de reînnoire a timpului. În această seară, când se lasă întunericul, roţi mari de foc sunt aruncate pe dealuri, însoţite de strigătele feciorilor.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor