Judecatori banuiti de tergiversari

1Comentariu
Judecatori banuiti de tergiversari
Inspecţia Judiciară a CSM s-a autosesizat, în baza Legii 303/2004, şi faţă de trei judecători orădeni nenominalizaţi.

Printr-o Hotărâre luată pe 18 octombrie 2011 de Secţia pentru Judecători a CSM, s-a aprobat o serie de măsuri pentru asigurarea soluţionării eficiente, în termene rezonabile, a dosarelor mai vechi de un an (fond şi apel), drept care a fost dispusă efectuarea unor verificări directe de către inspectorii Serviciului de Inspecţie Judiciară pentru judecători de pe lângă Plenul CSM.

„Verificările au vizat modul în care sunt respectate dispoziţiile legale cu privire la soluţionarea cu celeritate a cauzelor mai vechi de un an la judecătoriile Braşov, Constanţa, Oradea şi Zărneşti”, a informat Consiliul Superior al Magistraturii pe 9 februarie.

Controlul s-a desfăşurat în luna octombrie 2011 iar Raportul de control s-a înaintat spre analiză Secţiei pentru judecători a CSM. La rândul său, CSM şi-a însuşit, pe 7 februarie, cu unele obiecţiuni, conţinutul Raportului, precum şi o parte din msurile propuse de inspectorii judiciari.

„Atât în materie penală, cât şi civilă, concluziile verificărilor au consemnat faptul că prelungirea duratei de soluţionare a cauzelor s-a produs, deopotrivă, din motive imputabile şi alte motive neimputabile judecătoriilor supuse controlului”, a mai informat CSM.

Control şi la conducere

De asemenea, Secţia pentru judecători şi-a însuşit propunerea efectuării de către Inspecţia Judiciară a unui control la Judecătoria Oradea referitor la verificarea eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către judecătorii cu funcţii de conducere din cadrul Judecătoriei Oradea.

Totodată, având în vedere concluziile controlului, privind nerespectarea obligaţiilor de soluţionare cu celeritate a cauzelor, Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM s-a sesizat din oficiu în vederea efectuării verificărilor prealabile sub aspectul săvârşirii abaterilor prevăzute de art. 99 lit. e şi h din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, în cazul a 6 judecători din cadrul instanţelor controlate (3 judecători de la Judecătoria Oradea şi 3 judecători de la Judecătoria Braşov).

De notat că art.99 vizează doar abateri disciplinare, nu şi abateri cu caracter penal.

C.H.

Factbox: Măsurile decise de CSM

În temeiul Raporului de control, CSM a dispus măsuri cu caracter organizatoric menite să elimine, la instanţele respective, motivele care au grevat asupra obligaţiilor de soluţionare cu celeritate a cauzelor. Măsurile vizează, între altele:

– organizarea de către Curţile de Apel Oradea, Constanţa şi Braşov, în cadrul programului de formare profesională continuă descentralizată, precum şi în cadrul întâlnirilor trimestriale a unor forme de pregătire privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală (Oradea) şi modul de aplicare a dispoziţiilor procedurale cu privire la: respectarea principiului contradictorialităţii, încuviinţarea şi administrarea probelor, îndeosebi a expertizei topografice, modificarea, precizarea şi completarea cererilor, precum şi a celorlalte dispoziţii legale în a căror aplicare s-au constat deficienţe care au determinat temporizarea procedurii la instanţele verificate;

– sesizarea ministrului Justiţiei pentru efectuarea demersurilor necesare în vederea suplimentării numărului experţilor din cadrul INEC şi al Laboratoarelor interjudeţene de expertiză criminalistică;

– instituirea măsurilor necesare pentru îmbunătăţirea managementului de caz de către fiecare judecător prin organizarea eficientă a timpului alocat studiului dosarelor;

 

Factbox: Motive imputabile

Principalele motive imputabile ale instanţelor judiciare, identificate de către judecătorii-inspectori, au constat în:

• nesancţionarea atitudinii culpabile a participanţilor la procedurile judiciare;

• neaplicarea regulilor care guvernează desfăşurarea procesului civil referitoare la termenele până la care părţile pot formula cereri;

• insuficienta studiere a dosarelor şi a unor dispoziţii legale;

• acordarea unor termene nejustificat de lungi în raport cu obiectul cauzelor şi cu motivele pentru care s-a dispus amânarea judecăţii etc.

Factbox: Motive neimputabile

Între principalele motive neimputabile instanţelor de judecată, identificate în urma verificărilor, care au determinat prelungirea duratei procedurilor s-au numărat:

• complexitatea probatoriului care se impune a fi administrat în vederea lămuririi cauzelor, sub toate aspectele;

• comportamentul participanţilor la procedurile judiciare, care îşi exercită drepturile procedurale contrar scopului pentru care au fost instituite de lege;

• efectuarea cu mare întârziere a lucrărilor dispuse de instanţă şi calitatea necorespunzătoare a acestora, în special a expertizelor tehnice judiciare;

• numărul redus de judecători şi fluctuaţiile de personal etc.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor