Judecători orădeni în boxă

2Comentarii
Judecători orădeni în boxă
Fostul şef-judecător orădeanMihai Viorel a mai avut un dosar, în care era acuzat de favorizarea infractorului, alături de fostul său coleg Adrian Popa.

Ambii au fost învinuiţi că în 2001 au dispus suspendarea executării pedepsei pentru Ioan Urs, patronul firmei Ursus, un asociat al său, şi contabila societăţii, pe un termen de trei luni, deşi legea permitea doar amânarea executării. Asociaţii şi contabila au fost, în final, achitaţi de învinuirile de înşelăciune.

Totodată, judecătorul Adrian Popa şi ex-preşedintele Tribunalului Bihor, Traian Munteanu, au fost trimişi în judecată, în 2002, pentru luare de mită în urma autodenunţului afaceristului Viorel Ştiube, care a susţinut că Munteanu i-a pretins 20.000 dolari ca să îl favorizeze. Adrian Popa a recunoscut iniţial că a luat mită 1.500 de dolari, după care însă a revenit asupra declaraţiei, invocând că era surmenat. În iulie 2006, ambii foşti judecători au fost achitaţi.

 

Mariana Roşca, închisă

În 1999, omul de afaceri Radu Pentie le-a acuzat pe judecătoarele Mariana Roşca şi Elena Pop Blaga (ambele în foto) că i-ar fi pretins prin intermediul judecătorului Dumitru Marc 20.000 de mărci germane pentru o soluţionare favorabilă a dosarelor sale. Însă procurorii au dat în acest caz „neînceperea urmăririi penale”.

În cele din urmă, Mariana Roşca a fost condamnată la 11 ani de închisoare şi încarcerată în anul 2003 pentru luare de mită şi abuz în serviciu, întrucât în perioada 1999-2000, ca judecător sindic, a pretins şi a luat aproape un miliard de lei vechi de la lichidatorii firmei Multimec Marghita.

Elena Pop Blaga a mai fost achitată într-un dosar deschis după ce a contestat flagrantul pus la cale în mai 2002. Atunci, expertul tehnic Corneliu Huplea a lăsat mătuşii judecătoarei 100 milioane de lei. Însă convorbirile telefonice interceptate nu au fost destul de clare pentru a o incrimina pe Elena Pop Blaga, care a fost repusă în drepturile ei de magistrat în iulie 2005.

Instanţa a ţinut cont şi că denunţătorul Huplea a fost scos de sub urmărire penală într-un alt dosar la o lună după aşa-zisul flagrant, ceea ce i-a ştirbit din calitatea de martor neutru.

 • Mihai Viorel, condamnat la 4 ani închisoare pentru mită (1 noiembrie 2007)

  Cristian Horgoş

    • 2Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  versiunea HTML a comentariilor