Județul Bihor, în topul rușinii! 76 de școli au wc-ul în curte

De Crina Dobocan și Costel Demian
Reactualizat la:
14Comentarii
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax
Județul Bihor este întrecut doar de Teleorman și de cele din regiunea Moldovei. La nivel național, 2.418 unități școlare au grupuri sanitare în exterior.

Statistică îngrijorătoare în secolul XXI. 76 de unităţi de învăţământ din Bihor au wc-ul în curte, ca pe vremuri. De Ziua Unirii Principatelor, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, a făcut publică lista cu unităţile de învăţământ din ţară care au toalete în curte.

Statistica a fost prezentată vineri, într-o conferinţă de presă la sediul PNL Bihor, şi de deputatul PNL Florica Cherecheş.

Nu mai puţin de 2.418 unităţi de învăţământ din întreaga ţară au grupuri sanitare în curte. Dintre acestea 76 sunt în judeţul Bihor – şcoli cu personalitate juridică (PJ), inclusiv şcoli cu PJ care au arondate unităţi de învăţământ fără personalitate juridică (Colegiul Naţional „Teodor Neş” Salonta, Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita, Şcoala Gimnazială „Zelek Zoltan” din Valea lui Mihai, Şcolile gimnaziale nr. 1 Bunteşti, Hidişelul de Sus, Sâmbăta, Urviş de Beiuş, Olcea, Şcoala Gimnazială nr. 2 Talpoş – comuna Batăr etc.).

Potrivit Ministerului Educației, în jur de 30% din şcolile din România nu au grupuri sanitare în interior, fiind afectaţi peste 230.000 de elevi. Județul Bihor are 76 de școli cu wc-ul în curte și este pe locul șapte într-un top al unităților de învățământ care încă au toalete în exterior. Primul în acest top este Vaslui cu 389 de școli, urmat de Suceava – 219, Iași și Botoșani – 204, Mehedinți – 118 și Argeș – 104. Județele învecinate cu Bihorul au o situație mult mai bună, în Arad fiind doar 19 școli, în Cluj 13, Timiș – 29, în Sălaj – 40, Satu Mare – 23, Hunedoara – 21 și Alba – 30.

„Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor”, a promis Pop, între timp înlocuit de rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa.

În ziua în care România sărbătorește Mica Unire, ministrul Educației, Liviu Pop, a prezentat o statistică îngrijorătoare: peste 2.000 de unități de învățământ au toalete în curte. Pop a precizat că această situație poate fi schimbată doar prin programul de guvernare PSD-ALDE. Ministrul Educației,...
Salariile dascălilor nu mai vin de la primării, sumele pentru acestea fiind alocate proporţional cu numărul elevilor. Schimbarea atrage după sine comasări de clase, şcoli şi chiar închiderea unităţilor de învăţământ care au sub 300 de elevi. Ministrul Educaţiei a anunţat că peste 500 de şcoli ar ...
Cele mai afectate de această măsură sunt localităţile sărace, acolo unde rata abandonului şcolar e deja mare. Majoritatea cheltuielilor şcolilor sunt făcute din bugetele locale: transport, încălzire, reparaţii. Doar banii de salarii vin de la inspectoratele școlare. Mii de norme didactice sunt...

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor