Judetul Bihor, pe ultimul loc la salarii

Judetul Bihor, pe ultimul loc la salarii
Judeţul Bihor a fost, este şi va fi pe ultimul loc în România în ceea ce priveşte salariile medii nete lunare. Acest lucru reiese din analiza făcută de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Conform estimărilor CNP privind evoluţia economică până în anul 2014, salariul mediu net pe economie va creşte în acest an cu 79 de lei, de la 1.393 în 2010, la 1.472 de lei în 2011. Până în 2014 salariul mediu net pe economie va urca cu 304 lei, ajungând la 1.697 de lei.

Cele mai mari salarii se vor înregistra, în urmatorii ani, în zona Bucureşti-Ilfov, unde câştigurile vor creşte cu 293 lei, de la 1.988 lei în 2011 la 2.281 lei în 2014.

Cele mai mici salarii vor fi obţinute de cei care lucrează în judeţele din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj), unde salariile vor creşte cu numai 172 de lei, de la 1.216 lei în acest an la 1.388 lei în 2014.Deci, bihorenii nu prea au motive de bucurie. Vor rămâne în coada salariilor chiar şi în 2014. Potrimit estimărilor CNP, salariul mediu net în Bihor va fi de 1.078 de lei în 2011, 1.132 de lei în 2012, 1.169 de lei în 2013 şi 1.204 lei în 2014, mai mic decât media salariului net pe Regiunea Nord-Vest care este prognozată la 1.388 de lei.

Munca la negru

Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor spune că situaţia nu este chiar aşa, dar nici departe de realitate. „Media salariului este mică din cauza serviciilor, care sunt foarte multe, şi a industriei uşoare. Oamenii se mulţumesc cu puţin, apoi este şi multă muncă la negru. Se poate vedea că bihorenii nu o duc chiar aşa de greu. Magazinele sunt pline”, a declarat Constantin Badea. Acesta adaugă că este vorba totuşi de nişte estimări, care câteodată sunt date peste cap, ceea ce sperăm să se întâmple şi de data aceasta. Directorul CCI Bihor este de părere că de anul viitor vor urma creşteri mai consistente de salarii, mai ales în administraţia publică şi la bugetari, având în vedere că urmează alegerile. Angajaţii din sistemul privat vor mai avea însă de aşteptat.

Cam de aceeaşi părere este şi Dana Paşc, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Bihor: industria uşoară, serviciile şi munca la negru trag salariile în jos. „În actualele condiţii, cei mai mulţi angajatori preferă să treacă în carnetul de muncă salariul minim pe economie. Restul salariilor le plătesc la negru. Nu sunt bihorenii cei care câştigă cel mai puţin. Acest lucru se observă din consum”, evidenţiază Dana Paşc.

DAN BIRTA


Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !