Judetul se microregionalizeaza

Unitatile administrativ-teritoriale din zona limitrofa a Alesdului s-au înteles deja pentru constituirea unei asociatii, pe care au denumit-o, emblematic, „Crisul Repede”. Aceasta este menita sa faciliteze obtinerea de fonduri guvernamentale si europene pentru dezvoltarea regiunii.

Cele paisprezece consilii locale urmeaza sa aprobe statutul asociatiei, statut-model conceput de catre juristii Prefecturii pentru înfiintarea a sapte asemenea asociatii. De altfel, un statut similar urmeaza sa fie adoptat si de catre consiliile locale din zona limitrofa Marghitei.

Vot diferentiat

Conform statutului asupra caruia s-a cazut de acord, fiecare membru (Consiliu Local) plateste o cotizatie egala cu 1 RON pentru fiecare locuitor cu domiciliul stabil în fiecare dintre aceste unitati + 1% din veniturile proprii din executia bugetara la 31 decembrie a anului trecut.

Cotizatiile membrilor se vor încasa începând cu anul 2007. Membrii care parasesc asociatia pâna la aceasta data nu mai platesc cotizatia anuala, iar cei care devin membri dupa aceasta data platesc integral cotizatia anuala la intrare. De asemenea, în document se arata ca, în cazul în care un membru paraseste asociatia, nu i se va restitui suma cu care acesta a contribuit.

Microregiunile vor fi formate din membri fondatori (consiliile locale, semnatare ale statutului asociatiei) cu drept de vot, membri consultativi (alte persoane fizice sau juridice, daca achita 500 RON/an) si membri observatori (acele institutii financiare sau organizatii care sustin si sprijina tehnic sau financiar interesele membrilor fondatori), fara drept de vot.

La Valea vor altfel

Voturile din cadrul Adunarii Generale se vor calcula dupa urmatoarea formula: conform statutului, 1 vot/500 de locuitori + 1 vot/1.000 RON contributie financiara anuala la bugetul asociatiei. Pentru stabilirea exacta a numarului de voturi, se va aplica urmatoarea regula: 250 si peste 250 de locuitori = 1 vot, sub 250 de locuitori, nici un vot.

Potrivit directorului Cancelariei prefectului Dumitru Tiplea, zonele locuite de catre etnicii maghiari (Valea lui Mihai) nu marseaza la formula de vot stabilita de catre juristii Prefecturii. Ei doresc ca toate unitatile administrativ-teritoriale sa aiba un numar egal de voturi, adica unul singur.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !