Județul și primăriile se împart pe 420 milioane de lei

Județul și primăriile se împart pe 420 milioane de lei
În ciuda nemulțumirilor, Opoziția PNL a votat sumele alocate primăriilor. La un moment dat, vicele Mang (PSD) a fost contrazis chiar de aliatul său Bodea (ALDE).

Consiliul Județean a votat, vineri, repartizarea celor 420 milioane de lei în județ, proveniți de la bugetul de stat, cote din TVA și impozitul pe venit. Așadar, o pungă de circa 90 de milioane de euro, bani de care majoritatea primăriilor din județ depind!

182 de milioane au fost alocate Consiliului Județean, iar Beiușul, Salonta și Borșul nu au primit nimic, datorită veniturilor proprii generoase, raportate la populație. Însă cele două primării UDMR nu se plâng, dacă ne luăm după spusele președintelui Pásztor.

Oradea a primit 29 de milioane. După Oradea, dintre orașe cel mai mult a primit Săcueniul, căruia i s-au repartizat 5,7 milioane de lei.

Acuză o împărțire socialistă

În mod surprinzător, consistentul contingent liberal a votat pentru sumele alocate primarilor de la bugetul de stat, în ciuda dezbaterilor dinainte de vot. În timp ce Ionel Avrigeanu acuza un socialism în modul de alocare a sumelor către primării, Mang susținea sus și tare că toată lumea câștigă! „Au fost pedepsite primăriile care au venituri proprii”, declara Avrigeanu, dându-se exemplul Borșului, a Salontei și a Beiușului.

„Sunt peste 100 de milioane mai mult per total în județ. Nimeni nu are mai puțin decât anul trecut, nimeni nu suportă cheltuielile cu asistența socială. Restul e politică. Ce v-am spus eu e matematică”, a reacționat Mang. În intervenția sa, președintele Pásztor a ținut să sublinieze că primariile nu au de pierdut în 2019, față de 2018, chit că bugetele cu salariile angajaților au crescut cu peste 50%, grație politicilor pro-bugetari ale Guvernului PSD.

Mang, contrazis de aliatul Bodea!

În mod interesant, chiar vicepreședintele Bodea l-a contrazis pe Mang. Acesta a subliniat cum „pentru prima dată se lasă la dispoziția unităților administrativ teritoriale (UAT) 60% din impozitul pe venit, se încurajează ca UAT să dezvolte localitățile și să aibă venituri proprii”. Însă tot Bodea a spus că, în plan global, Bihorul pierde 10 milioane de lei de la bugetul de stat, bani care se duc către alte județe. După ședință, Mang l-a contrazis pe colegul său de Executiv, însă, cu degetul pe tabelul cu sumele alocate spre primării, Bodea a arătat că sunt comune care au primit sub pragul minimal de 2 milioane de lei, pe care îl prevede legea!4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor