Junii TSD au donat sânge

3Comentarii
Junii TSD au donat sânge
ORADEA – O duzină de membri ai Organizaţiei de Tineret a PSD Bihor au donat sânge miercuri dimineaţă la Centrul de Transfuzie Sanuguină de pe strada Louis Pasteur din Oradea.

„A devenit o tradiţie pentru organizaţia TSD să doneze sânge vara, când suntem un pic mai liberi. Am ajuns acum la a treia donaţie în grup. Vrem în primul rând să ne manifestăm solidaritatea umană, nu urmărim neapărat un plus de vizibilitate. Dealtfel, în perioada estivală aproape toată lumea e în concediu astfel că nu se poate vorbi de prea multă publicitate”, observă Bogdan Hossu, liderul TSD Bihor şi coordonator al acţiunii.

„Am un pic emoţii pentru că am tensiunea mai scăzută şi s-ar putea să nu pot dona sânge. Oricum, îmi face plăcere să fiu alături de colegii mei şi sper ca exemplul nostru să fie urmat şi de alţii”, ne-a declarat Roxana.

Iar Aureliu Mohan, care privine dintr-o familie de medici, completează: „Donarea de sânge e benefică atât pentru societate cât şi pentru donator, măcar o dată pe an. Se regenerează celulele, se întăreşte sistemul imunitar şi ai şi ocazia să-ţi refaci analizele medicale. În urmă cu trei ani am mai donat sânge la acţiunea TSD dar anul trecut am fost plecat în Germania la o specializare aşa că acum sunt la a doua donare”.

Ultima oară, membrii TSD şi PSD Oradea au trecut pe la Centrul de Transfuzie vara trecută în urma apelului medicilor de Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”, care aveau mare nevoie de sânge din grupele A II negativ, B III negativ şi AB IV negativ.

Condiţii pentru donatori

Pot fi donatori de sânge doar cei care îndeplinesc aceste condiţii:

– vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani

– greutate minimă – 58 kg fetele şi 60 kg băieţii

– tensiune arterială – peste 110/60 mmHg

– să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau – tensiune peste 18 mmHg, boli de piele, miopie – 6 dioptrii.

– să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării.

Pentru ca donarea să se desfăşoare în condiţii bune se recomandă:

– odihnă suficientă în noaptea prealabilă donării.

– înainte de donare, alimentaţie uşoară, dar bogată în fier. De evitat produsele bogate în grăsimi, prăjelile, de preferat carnea slabă, peştele, cerealele, leguminoase, cereale.

– aport crescut de apă şi evitarea băuturilor care conţin cofeină.

Donatorii primesc:

– reducere de 50%pe transportul în comun timp de două luni.

– bon valoric alimentar de 300 000 lei.

– două zile scutire de la serviciu


Important de ştiut!

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate a cărei pierdere nu prezintă nici un pericol pentru donator.

Donarea de sânge este recomandată hipertensivilor.

Nu este recomandată donarea de sânge persoanelor obosite sau depresive.

Acele utilizate sunt sterile şi de unică folosinţa.

Intervalul de timp între două donări de sange este de cel puţin 70 zile.

În cazul în care rezultatul analizelor indică una dintre afecţiunile incompatibile cu donarea de sânge, aceste rezultate sunt confidenţiale şi nu vor fi comunicate unor terţi.
Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor