Jurnal de campanie

În urmă cu patru ani, înainte de alegerile parlamentare, Jurnal bihorean anunţa politica sa editorială pentru campaniile electorale. Era vorba despre o declaraţie de intenţie, preluată din strategia trustului Inform Media, editorul Jb şi una dintre cele mai prestigioase companii media din această parte a Europei.

Un proiect deosebit de ambiţios, care îşi propunea să stăvilească aluviunile deversate în viaţa publică a comunităţilor odată cu torentul electoral. Un manifest admirabil, dar care avea un singur defect, era gândit în Austria şi urma să fie aplicat în România.

Dacă în urmă cu patru ani, perspectiva aderării la UE şi, implicit, la lumea civilizată a contribuit la succesul relativ al acestei iniţiative, trebuie să constatăm cu tristeţe, la aproape 50 de luni de la acest moment, că lumpenul politic românesc este dornic de revanşă. Intenţia noastră „romantică” de a păstra o notă de cavalerism şi decenţă a campaniei electorale se dovedeşte a fi un donquijot-ism desuet în faţa unor reprezentanţi ai clasei politice obişnuiţi să acţioneze prin orice mijloace morile de vânt ale discursului suburban. Orice încercare de a tempera „vânturile” acestora s-a lovit de o reacţie vehementă.

Fără a considera asta o abdicare de la principiile care au făcut din cotidianul nostru lider incontestabil al mass-media locale, am evaluat acest aspect şi am ajuns la următoarea concluzie. Jb nu îşi propune să cosmetizeze imaginea oamenilor politici autohtoni. O să vi-i prezentăm aşa cum sunt ei, fără nici un fel de machiaj editorial sau retuş al principiilor care îi animă în cursa pentru un loc de potentat vremelnic. Îi vom lăsa să se înjure şi să se spurce între ei, dacă asta îşi doresc, fără a ne păstra decât dreptul de a ne delimita, juridic şi, mai ales, moral, de acţiunile lor. Ca profesionişti ştim că, spre deosebire de clasa politică, electoratul românesc a evoluat în cei aproape 19 ani de la căderea comunismului şi ştie să discearnă între calomnie şi adevăr, între demagogie politicianistă şi proiecte viabile, între politicieni şi oameni politici.

Oprindu-i din manifestările lor vecine cu patologicul, Jb nu ar fi făcut decât să îi pună într-o lumină favorabilă pe aceşti indivizi care se discreditează de la prima tonalitate a discursului lor, autoeliminându-se din preferinţele alegătorilor pe care încă îi consideră o turmă uşor de manipulat în direcţia dorită de ei. Citiţi-i, judecaţi-i şi sancţionaţi-i! Pe 1 iunie, în cabina de vot. Arătaţi-le că înjurătura nu ţine loc de programe, că invectivele nu pot substitui lipsa de idei politice şi că mârlănia nu poate înlocui soluţiile administrative.

Ei sunt cei care vor să cultive dezgustul vostru pentru politică, transformând actul de decizie într-o cloacă mizerabilă doar pentru a se eterniza machiavelic în demnităţi publice. Ei sunt cei care fac ca orice gest de normalitate, cum ar fi acela al respectului faţă de contracandidat, corectitudinea politică sau eleganţa discursului să fie demonetizate. Din cauza lor o campanie civilizată, bazată pe idei, proiecte, principii, este, deocamdată, o iluzie pentru România.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !