Jurnal de gojdist, adevăruri gojdiste pentru viitor

De Crina Dobocan
Jurnal de gojdist, adevăruri gojdiste pentru viitor
Cu prilejul Centenarului Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, a fost lansat „Jurnal de gojdist.

Academicieni, scriitori, oameni de știință, cercetători, pedagogi, într-un cuvânt, absolvenți ai Liceului „Emanuil Gojdu”, au făcut ca, în timp, titlul de gojdist să fie unul nobil, fundamentat pe prietenie. Un grup de gojdiști, coordonați de o fostă absolventă a acestui liceu, Daniela Drăgan-Florea, au lansat „Jurnal de gojdist”. Volumul se vrea un omagiu Centenarului Colegiului „Emanuil Gojdu”, un dar de suflet oferit actualilor și foștilor gojdiști.

„Jurnalul de gojdist este o culegere din trecut și prezent a câtorva secvențe de adevăruri gojdiste pentru viitor. Este o propunere de a fi prezenți periodic în câte o carte cu însemnări ale gojdiștilor mai mult sau mai puțin publicați, mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar care au ceva de spus”, a declarat Daniela Drăgan-Florea.

„Jurnalul de gojdist” cuprinde o „Odă centenarului Gojdu”, un cuvânt al prof. Dorel Tifor, fost director al Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, o „Scrisoare către dascăli”, dar și cuvinte de suflet adresate de Daniela Iancu (Zăpodeanu), absolventă a promoției 1988. Un alt capitol – „Efigii de dascăli”, este închinat unor oameni de care foștii gojdiști își vor aminti toată viața, ale căror învățături și sfaturi le-au influențat devenirea multora dintre absolvenții acestei prestigioase instituții. Este vorba de Titus Roșu, Traian Blajovici și Anastasie Țârulescu.

Oameni ai vocației

„Ei sunt Oameni ai vocației și mai ales, ai dragostei pentru elevii lor”, a arătat prof. Dorel Tifor.

Jurnalul continuă apoi cu „Jurnal de gojdiști”, care cuprinde impresiile unor absolvenți ai instituției sărbătorite: prof. Dorel Tifor (promoția 1959), Mihai Vasile (promoția 1974), Alexandru Ilieș (Promoția 1977), Alina Gâdoiu (promoția 2002), Călin Pop (promoția 1979), Anca Creț (Dodescu) – promoția 1988, Marcel Pușcaș (promoția 1979).

„Cercul poeților (ne)publicați” este un capitol de poezii publicate de foști gojdiști. Grafica volumului aparține artistului Olivia Roșca.
„Jurnal de gojdist” a văzut lumina tiparului la Editura ID, în urmă cu câteva zile și este o relatare a adevărului, este tiparul recunoașterii unor semnificații din cei 100 de ani de existență de școală românească la Oradea.

„Centenarul Gojdu ne-a oferit motivația de-a oferi, prin vocea mai multor gojdiști, un periplu prin cei 100 de ani de școală românească la Oradea. Jurnal de gojdist este bucuria tuturor: profesori și elevi. Credem că școala aceasta va încerca să-și deschidă ochii în primul rând către propriul suflet, pentru a reuși, păstra, construi și perfecționa valori, o mare de gojdiști, de care avem atâta nevoie”, au scris, în cuvântul de încheiere, autorii.

Autorii își propun să lanseze un nou volum din „Jurnal de gojdist”, la 101 ani de Gojdu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !