Jurnalism din perspectiva BBC

Ian Cameron, editor de ştiri la BBC Nations and Regions - Londra.
Ian Cameron, editor de ştiri la BBC Nations and Regions - Londra.
Interviu în exclusivitate cu Ian Cameron, editor de ştiri la BBC Nations and Regions – Londra. Video 

Un eveniment special, dedicat presei româneşti a fost masa rotundă de vineri, „Conecting in a crisis – a media perspective”, propusă de Ian Cameron – redactor şef BBC Londra. Cu o experienţă de invidiat în jurnalism, îndeosebi în ramura de „eveniment”, Ian Cameron a împărtăşit din experienţele sale celor din „Urgenţe” prezenţi la conferinţa din Băile Felix. Mult mai norocoşi însă au fost jurnaliştii de la Jurnal bihorean, care au avut onoarea şi totodată deosebita plăcere de a sta la discuţii cu Cameron, la sediul redacţiei.


BBC – Istorie şi valoare

La început a fost, desigur, întrebat despre locul său de muncă: ce, cât, cum, unde şi cu cine munceşte? Am aflat că, The British Broadcasting Corporation, adică BBC-ul – una dintre cele mai vechi şi mai mari companii de televiziune din lume, dar şi cea mai importantă companie de televiziune britanică - este locul de muncă a circa 7000 de oameni, împărţiţi pe regiuni, departamente şi specializări. De aici, aceşti profesionişti în adevaratul sens al cuvântului fac posibilă trasmiterea celor mai importante evenimente din şi spre fiecare colţişor de lume, prin intermediul televizorului, al internetului şi al radioului.


Secrete şi greşeli de presă

Foarte natural, Cameron a dezvăluit câteva din secretele care dau valoare muncii de jurnalist. A subliniat că unul dintre cele mai importante lucruri pentru un jurnalist ar fi „să ţină cont de public şi să privească din perspectiva acestuia în momentul în care vrea să conceapă o ştire”. Totodată, factori determinanţi pentru reuşita unui articol sau al unui reportaj sunt timpul alocat documentării, implicarea, sursele, echipamentele dar şi „o bună logistică”. „Pe teren, un reporter ar trebui să ia întotdeauna interviu persoanelor propuse înainte de toate, deoarece ar putea apare între timp un alt eveniment la care trebuie să se ajungă, iar astfel ar fi acoperit”, spune Ian Cameron. Întrebat despre diferitele clasamente, pe ţări, ale presei, Cameron spune că „nu crede în relevanţa acestora, deoarece depinde de jurnalişti, sunt ţări şi situaţii diferite”. Cu toate acestea, el completează amuzat: „ştiu despre britanici că sunt egoişti, iar americanii şi mai rău”. Presa din România îi pare foarte „occidentalizată” dar spune că îl îngrijorează faptul că „europenii, în general, nu au luat cel mai bun model de a face presă. Ar trebui prezentate cât mai multe imagini reale, trebuie să duci publicul în mijlocul acţiunii”, exemplifică Cameron „în schimb, publicul are parte de multe speculaţii şi de un potop de informaţii greu de digerat”.


Secţia „eveniment”

Cu toate că e un jurnalist desăvârşit, Ian Cameron a avut curiozitatea să-şi dezvolte şi alte aptitudini. Acesta e membru al „The BBC Broadcast Continuity and Disaster Recovery Team”, al „National Steering Committee for Warning and Informing the Public (NSCWIP)” – consultant al Guvernului în probleme de criză şi membru al „EU AWARE Project Team” unde se ocupă de comunicare şi protocoale transfrontaliere, în cazul unor dezastre. Toate aceste lucruri înseamnă că Ian este şi un adevărat expert în prevenirea şi managementul dezastrelor şi al modului în care presa abordează astfel de situaţii de criză. „În astfel de momente, trebuie să te pui din nou în locul oamenilor şi să te întrebi: dacă aş fi eu afectat, de ce informaţii aş avea nevoie?” – este întrebarea pe care Cameron a subliniat-o şi la conferinţa cu urgentiştii, după nişte clipuri cu evenimente de dezastre şi la J.b.. La fel de importantă e şi relaţia presei cu autorităţile care trebuie să fie una de încredere, consideră Ian: „Noi avem (în Marea Britanie – n.r.) o colaborare foarte bună cu autorităţile şi, în situaţii de criză, ne întâlnim şi ne sfătuim despre ceea ce ar trebui făcut sau anunţat public. Există anumite reguli de confidenţialitate care ni se impun pentru a nu le încurca demersurile, pe care însă dacă le încalci, îţi pierzi automat credibilitatea. „Cu toate acestea autorităţile au înţeles că noi vom difuza ştirea respectivă oricum, deci e mai bine să avem acces la informaţiile – corecte – pe care ei le deţin”, completează acesta.


Experienţe de viaţă

Cu o cultură generală de invidiat, Ian Cameron a dat detalii şi s-a dovedit a fi un bun cunoscător în mai toate domeniile. Specialist în situaţii de criză, el a identificat câteva zone cu risc crescut pentru dezastre de pe glob. Printre acestea se numără şi nordul Africii, Indonezia, Australia sau Noua Zeelandă. Cu privire la Australia, care e faimoasă pentru incendiile devastatoare, Ian îşi aminteşte o povestioară tragi-comică: „Un australian care a hotărât destul de târziu să fugă din calea unui incendiu puternic, a scăpat în ultimul moment de flăcări sărind într-o piscină. După mai bine de un minut de stat sub apă cu flăcările deasupra capului, bărbatul a ieşit la suprafaţă. Auzind mişcare şi crezând că mai sunt oameni în piscină, bărbatul a cercetat suprafaţa apei cu privirea: lângă el se aflau de fapt doi canguri, la fel de speriaţi”.


Poveţe de încheiere

Spre finalul vizitei, am discutat cu Ian Cameron despre valorile de viaţă, familie şi carieră. Cu toate că el a hotărât să lase în urmă juralismul şi să se axeze puternic, în continuare, pe managementul dezastrelor, iar cei patru copii ai săi n-au îmbrăţişat nici unul cariera tatălui lor, Cameron spune că ar recomanda o carieră ca a lui deoarece i-a adus nenumărate satisfacţii. „Un bun jurnalist nu ar trebui să caute să elimine concurenţa, deoarece existenţa acestuia te motivează încontinuu şi te impiedică să devii arogant”, spune convins Cameron. Cât despre ţelul unora de a ajunge faimoşi cu orice preţ, Ian spune: „Just live your life, don’t be famous, you don’t really want that! – Trăieşte-ţi viaţa pur şi simplu, nu căuta celebritatea – nu-ţi doreşti cu adevărat asta.”


FACT BOX:

– Ian este în prezent editor de ştiri la BBC Nations & Regions şi membru al BBC Broadcast Continuity and Disaster Recovery Team, printre atribuţii fiind şi planificarea situaţiile de urgenţă şi de a aduna materiale pentru BBC – News 24 şi alte programe de ştiri.

– este membru al National Steering Committee for Warning and Informing the Public (NSCWIP), mai exact consilier pe probleme de urgenţă a Guvernului Marii Britanii şi membru al EU AWARE Project Team, unde se ocupă de comunicarea şi protocoalele transfrontaliere pe timp de criză.

– a produs, alături de Rosanna Briggs, un DVD numit „Civil Contingencies Act for the Cabinet Office and Essex County Council”, bazat pe „lecţii” din timpul unor mari dezastre ca atacul terorist din Londra – 7 iulie 2005 sau marile inundaţii din Carlisle şi North Yorkshire.

– specialist în domeniu, Cameron a condus mai multe serii de exerciţii în caz de dezastre pentru jurnaliştii BBC din Marea Britanie şi a făcut parte din echipa Regional Media Forums, alături de Mike Granatt and Brian Butler.

– în timpul carierei sale, Ian a fost trecut prin mai multe etape ale jurnalismului, fiind reporter, programator şi editor de ştiri la mai multe televiziuni şi staţii de radio din Marea Britanie şi a fost implicat în situaţii de căderi abundente de zăpadă, scurgeri masive de gaze, explozii şi incendii de amploare, în diferite regiuni ale ţării.

– două dintre cele mai importante realizări ale lui Ian Cameron, prin care acesta şi-a format reputaţia, au fost introducerea unei noi tehnologii – mai exact a unui sistem de control – la Televiziunea Centrală şi propunerea ca reporterii de teren să folosescă şi camere de filmat în timpul deplasărilor. Ian a filmat şi tranzacţii de droguri în misiuni sub acoperire în Bristol şi chiar New York. Totodată, el a condus câteva investigaţii în scopul combaterii crimei organizate.

– Cameron este căsătorit, are patru copii, două pisici şi un câine.

Alexandra Borz, Otilia Sandor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !