Jurnalişti antrenaţi pentru front

Jurnalişti antrenaţi pentru front
Antrenamente cot la cot cu vânătorii de munte, adrenalină la maxim şi momente tensionate condimentate cu puţin pericol. Cam aşa se pot descrie cele câteva zile petrecute de 19 jurnalişti, dintre care şapte fete, într-o tabără militară amenajată la Cheile Râşnoavei.  Jurnalisti antrenati pentru front II video

Toate acestea sub îndrumarea comandorului Tiberiu Frăţilă şi a maiorului Carol Florea. „Cursul pentru Jurnaliştii care transmit din zonele de conflict” organizat la sfârşitul luni iunie de Ministerul Apărării Naţionale a debutat la Bucureşti la Brigada 96 Geniu. Aici jurnaliştii s-au familiarizat cu câteva noţiuni de bază necesare celor care vor să trasmită din zonele de conflict. Partea practiccă a cursului s-a dovedit însă a fi mult peste ceea ce se aşteptau oamenii de presă.

A treia zi a cursului a dat startul unei aventuri de neuitat. Jurnaliştii au fost duşi la Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal unde au fost echipaţi în uniforme militare, li s-a dat în primire raniţa, sacul de dormit, foaia de cort, masca de gaze, echipamentul pentru alpinism, după care au fost duşi la 25 km de unitatea militară, în Cheile Râşnoavei, unde a fost instalată tabăra.

În cele trei zile petrecute în defileu, vânătorii de munte au organizat un check-point (punct de control) pentru a familiariza jurnaliştii cu modul în care trebuie să se comporte în cazul în care trec printr-o astfel de situaţie pe front şi un scenariu în care au arătat modul de acţiune al trupelor în cazul unui atac în timpul patrulărilor.

După aceste aventuri, jurnaliştii au fost duşi în munţi pentru a vedea capcane şi adăposturi improvizate, modul în care se poate supravieţui în sălbăticie sau modalităţi de rănire sau încetinire a înaintării unui inamic. Prima zi în munţi s-a încheiat pentru jurnalişti cu o misiune de patrulare în TAB-uri.

Cea mai incitantă zi a început cu o trezire dimineaţa devreme. Stânca Prostului a fost prima oprire a jurnaliştilor. Cei mai curajoşi jurnalişti, îmbărbătaţi şi de promisiunile vânătorilor de munte că totul se va termina cu bine, atraşi de pericol şi aflaţi sub stăpânirea unui moment de nebunie au luat la rând scările improvizate din lemn şi funie, funicularul, pasarela din corzi la înălţime sau peretele vertical amenajat de militari pentru escaladare şi coborâre în rapel. La sfârşitul antrenamentelor, până şi jurnaliştii care iniţial au abordat cu reticenţă exerciţiile s-au declarat entuziasmaţi de senzaţiile trăite şi s-ar fi aventurat oricând într-o nouă experienţă.

Ziua a continuat cu exerciţii de familiarizare a jurnaliştilor cu efectele şi zgomotul făcut de explozii şi armamentul greu. Totul a continuat cu pista cu obstacole din poligonul Vânătorilor de Munte, unde militarii se antrenează zilnic. Aici, presarii storşi de puteri la Stânca Prostului, mai mult au ocolit decât străbătut obstacolele. La capătul pistei i-a aşteptat însă un coridor şi o poartă de foc, prin care trebuiau să treacă.

Seara, s-a încheiat în cu un foc de tabără şi un festin cazon. Dar petrecerea a fost întreruptă la un moment dat de rafale de focuri şi terorişti mascaţi care au atacat tabăra capturându-i pe Ovidiu Vărădeanu (Prima TV) şi pe Octavian Coman (Europa FM). Aceştia au fost duşi la 20 km de tabără, unde au fost supuşi interogatoriilor şi puşi să transmită un mesaj autorităţilor prin care să ceară retragerea trupelor din Irak.

Cursul s-a încheiat la unitatea militară din Predeal, unde jurnaliştii au primit câte o diplomă care atestă participarea lor la pregătirea pentru corespondeţi de război, iar maiorul Nicolae Uszkai, de la Brigada 2 Vânători de Munte Braşov, i-a felicitat pentru felul în care s-au adaptat modului de viaţă al vânătorilor de munte.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !