Jurnalişti din Debrețin expun în Cetate

De Camelia Busu
Lucrare din expoziție
Lucrare din expoziție - © FOTO: Molnár Péter
Pe simezele Galeriei „Ștefan Vilidár István” vor expune fotoreporterii ziarului „Hajdú Bihari Napló”.

Timp de trei săptămâni vor putea fi admirate pe simezele Galeriei „Ștefan Vilidár István” din Cetatea Oradea fotografiile a trei fotoreporteri de la ziarul județean „Hajdú Bihari Napló” din Debrețin.

Din expoziţia „Cu ochii fotografilor ziarului Napló” („Napló fotósainak szemével”) vor face parte zece fotografii monocolor și color de format mare realizate de Derencsényi István, Matey István și Molnár Péter. Fotografiile expuse au fost realizate anul trecut, iar expoziția a fost vernisată pentru prima dată în cadrul festivităților dedicate Zilei presei libere din Ungaria, în Debrețin, fiind expusă apoi în acest an în mai multe orașe din județul vecin.

Lucările fotoreporterului Derencsényi István reprezintă două tematici bine definite. Una din ele este fotografia de sport, cu care a reușit o performanță deosebită în acest an. Lucrarea intitulată „Nagy kékség” a luat locul II la concursul național de fotografie de presă, la categoria sport.

A doua tematică este fotografia de peisaj. Pentru realizarea fotografiilor a folosit cele mai noi tehnici, inclusiv prin intermediul dronei. Imaginile lui Matey István prezintă viața oamenilor obișnuiți și sunt mai sensibile din punct de vedere social. Fotografiile alb-negru au devenit și mai înălțătoare datorită teleobiectivului cu care au fost fotografiate. În cotidianul „Hajdú Bihari Napló” sunt puțin prezente asemenea imagini, dar într-o expoziție este permis ca unele detalii să fie colorate manual, prin intermediul cărora se accentuează mesajul acestora.

Cel de-al treilea expozant este fotoreporterul Molnár Péter, care în primul rând este prezent în expoziție cu fotografii în care surprinde artiști-interpreți. Alte fotografii ale sale au fost pregătite pentru ziar şi prezintă preocuparea sa în domeniul fotoreportajului, după cum preciza cu ocazia primului vernisaj artistul fotograf Máté András, președintele Fotoclubului din Debrețin, organizație parteneră a Asociației Internaționale „Euro Foto Art”.

Invitaţi din Debrețin

Vernisajul expoziției de la Oradea va avea loc în prezența fotoreporterilor expozanți vineri, 21 decembrie, la ora 11:00. În cadrul evenimentului, artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, în calitate de președinte al Clubului Fotografic „Nufărul” și al Asociației „Euro Foto Art”, le va înmâna fotoreporterilor expozanți invitația și regulamentul ediției a III-a a concursului fotoreporterilor bihoreni, care urmează să aibă loc anul viitor în cele două orașe înfrățite Oradea și Debrețin.

La venisaj va fi prezent și va lua cuvântul și Boros Norbert, redactorul-șef al ziarului „Hajdú Bihari Napló”. Momentele muzicale vor fi oferite de elevi ai Liceului de Arte din Oradea.

Este de apeciat faptul că în Galeria „Ștefan Vilidár István” din Cetatea Medievală Oradea au fost vernisate în acest an 24 de expoziții ale artiștilor fotografi din Arabia Saudită, Italia, România, Singapore și Ungaria.

Expoziția fotoreporterilor din Debrețin, organizată de Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, în pateneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Muzeal, sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 10 ianuarie 2019, zilnic între orele 08:00-20:00. Intrarea este gratuită.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !