Justitie terapeutica antidrog

4Comentarii
Curând va intra în vigoare noul Cod Penal care prevede, printre altele, posibilitatea oferita consumatorilor de droguri de a opta pentru o justitie terapeutica în locul unei pedepse privative de libertate.

„Cureaua de transmisie” dintre instantele judecatoresti si echipa de terapeuti va fi Centrul de Asistenta Integrata a Adictiilor, care va functiona pe lânga Curtea de Apel Oradeasi va beneficia de serviciile specialistilor din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor.

Echipa terapeutica multidisciplinara cuprinde un medic, un psiholog si un asistent social, si joaca un rol esential în tratamentul dependentei de droguri. Conform unui comunicat emis de CPECA Bihor, scopul acestor centre este de a mentine la un nivel scazut consumul de droguri în rândul populatiei, în paralel cu reducerea criminalitatii organizate în legatura cu drogurile si a consecintelor nefaste.

Obiectivul principal este înlaturarea dependentei fizice si/sau psihice si a reducerii riscurilor asociate consumului, scopul final fiind reintegrarea sociala a consumatorilor.
Ilinca Sandor, purtatorul de cuvânt al CPECA Bihor, precizeaza: „Pentru toate persoanele care solicita sau sunt îndrumate sa urmeze acest program, se elibereaza o legitimatie electronica securizata cu care vor putea face dovada urmarii tratamentului”.

Însa seful CPECA Bihor, chestorul Gheorghe Chereji, atrage atentia ca tratamentul trebuie respectat întocmai, persoanele înscrise în program urmând a fi monitorizate atent pâna la doi ani pe baza semnaturii date la includerea în program.

Serviciile de asistenta medicala, psihologica si sociala se acorda în situatiile de urgenta, la dispozitia procurorului ori la cererea consumatorului sau a reprezentantului legal în cazul minorilor sau persoanelor cu capacitate de exercitiu restrânsa.

Prima etapa a procesului este evaluarea caracteristicilor individuale ale consumatorului, în vederea selectarii optime a serviciilor medicale, psihologice si sociale. Apoi se stabilesc programul integrat si planul individualizat de asistenta. Strategia este una nationala, fiind aceeasi în toate cele 15 centre din cadrul a 15 Curti de Apel din tara.

Cristian Horgos4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor