L-a apărat pe Nixon la Bucureşti

L-a apărat pe Nixon la Bucureşti
Orăştie – De la semnătura pe Reichstag, la gardă pentru preşedintele Nixon. Acestea sunt doar două momente cruciale dintr-o viaţă trăită sub arme. Este viaţa unui hunedorean care, azi, la 76 de ani, gustă pacea într-un apartament din centru Orăştiei.

La 16 ani a fost luat pe front, unde a luptat în armata sovietică. A făcut peste 5.000 de kilometri pe jos, prin tranşee. La Berlin, în 1945, a fost printre primii soldaţi care au pătruns spre clădirea Reichstagului, pe coloanele căruia şi-a pus semnătura: Sandu Costache, român. Repatriat, urmează o carieră militară. A făcut parte din garda care l-a apărat pe preşedintele Nixon, în timpul vizitei la Bucureşti.

Semnătura de pe Reichstag

La 10 septembrie 1944, avea doar 16 ani când un soldat basarabean l-a luat pe front. Singura misiune: FOC ÎNAINTE! A dus bătălii la Budapesta, Gyor, Viena şi Berlin. Frig, zăpadă, sânge. Cea mai mare teamă era mereu aceea de a nu rămâne rănit prin tranşee. La 6 mai 1945 ajunge la Berlin, unde primeşte vestea victoriei. Zi care l-a înscris pe Sandu Costache în paginile istoriei. Fotografii cu semnătura sa pe Parlamentul Germaniei, atunci Sediu Central al Reich-ului, se află şi azi la Muzeul Central al Armatei din Moscova.

În decembrie 1945 a fost delegat să ducă la Moscova steagul ultimei unităţi de luptă. A fost distins cu patru medalii de război. Este trimis apoi la Viena ca soldat în termen, de unde se va întoarce în ţară în 1949. „Am trăit o suferinţă pe care n-am meritat-o”, crâcneşte gâtuit de lacrimi bătrânul.

În garda lui Nixon

În 1950 absolvă Şcoala de Ofiţeri MAI, apoi Academia Militară şi, în 1964 ajunge la Orăştie. Aici se căsătoreşte cu Otilia şi au două fete. În 1976 iese la pensie pe caz de boală. De-a lungul carierei militare, în 1969 face parte din garda de protecţie a preşedintelui american Richard Nixon, în vizita la Bucureşti. Participă la operaţiunile de salvare la inundaţiile din 1970 şi salvează peste 800 de vieţi la catastrofa de la Certej din 1971.

Rusia îl preţuieşte

Azi Rusia, care i-a furat tinereţea, îl preţuieşte. Este chemat tot mereu la Ambasada Rusiei la Bucureşti, iar în acest an, la 9 mai va merge la Moscova. „Pentru ei, sunt istorie”, spune aproape amuzat bătrânul. Acuzat de pro-sovietism, Sandu Costache replică amărât: „Rusia mi-a luat un frate. Nu ştiu nici azi unde este mormântul lui. Am fost patru fraţi pe front…”.

Ce mai mare dorinţă pe care o are acum Sandu este aceea de a găsi mormântul fratelui său, care nu s-a mai întors din Rusia niciodată. „Mama mi-a lăsat cu limbă de moarte să caut mormântul fratelui meu, să văd dacă are cruce. Şi mă voi duce”, sfârşeşte povestea Colonel (r) Sandu Costache.

Hannelore Acârnulesei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !