L-a corectat pe Kissinger

L-a corectat pe Kissinger
La 21 de ani, Anca Lucian, fiica presedintelui Federatiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, spune ca are viata programata pentru urmatorii zece ani. Este studenta la Universitatea Webster din Viena (Relatii internationale si management), are o specializare în dezvoltarea paginilor web si este director media al unei publicatii de moda online.

Anca spune ca a trait multe experiente fericite de când este studenta la Viena. Una dintre cele mai interesante este legata de secretarul de stat din timpul administratiei Nixon, Henry Kissinger, autor al unui curs care se preda la Webster. „Era un capitol din curs care se referea la cuceririle lui Stalin în Europa. În acest context, amplasa Bucovina de Nord pe Dunare, toata teoria cuceririlor fiind bazata practic pe aceasta afirmatie.

Am raportat aceasta greseala profesorului Bonkovsky si i-am aratat pozitionarea reala pe harta, povesteste Anca. Am avut o surpriza uluitoare. Nu stiam ca profesorul meu a facut vreun demers, asa ca am fost extraordinar de surprinsa când doctorul Bonkovsky mi-a aratat un fax de multumire din partea lui Kissinger. M-a uimit faptul ca profesorul nu si-a asumat demersul”.

„Sunt putin perfectionista”


Profesorul Frederik Bonkovsky este si el unul dintre sfatuitorii administratiei Bush. Doctorul, cum îi spune Anca, i-a oferit oradencei sansa de a face cercetari în lucrari politice. „I-am trezit interesul doctorului încercând sa demonstrez ca George Bush repeta modelul politic al lui Ronald Reagan, si în acest context am încercat sa anticipez unele dintre actiunile administratiei Bush”, spune Anca. Dupa ce a detinut presedintia Consiliului Elevilor de la Liceul Gojdu, Anca a preluat acum si conducerea Consiliului Studentilor de la Webster. Dupa ce a facut dans de performanta ani de zile în România, Anca are acum mai putin timp pentru aceasta pasiune.


„Sunt putin perfectionista. Vreau sa fac bine ce fac. Am urmatorii zece ani programati, vreau sa fac un master în Anglia si un doctorat în SUA. Pentru aceasta trebuie sa ajung pe lista decanului, adica sa fiu cea mai buna la toate cursurile si sa am si un curs dintr-o arie de specializare diferita, spune Anca. Aici nu exista ideea de a cumpara examene, profesorii au o reputatie de aparat”.

Visul românesc


Anca spune ca dupa ce îsi va finaliza pregatirile se va întoarce acasa. „Este visul meu”. Anca Lucian sustine ca, datorita pregatirii de care s-a bucurat în Liceul Emanuil Gojdu, poate oricând sa se compare cu orice absolvent din lume. „Nu sunt singura din generatia mea care am ales acest drum. Prietena mea Alexandra Tomescu învata la Oxford, iar Roxana Ionitiu la Bremen. Cred ca reteta succesului este sa învat mult, sa fiu serioasa, sa muncesc si sa am si un dram de noroc, pe care vreau sa-l folosesc în domeniul educatiei”.

Bursasiu Veronica