Îl regretă pe Fătuloiu

Îl regretă pe Fătuloiu
ORADEA – Comisarul-şef Liviu Popa regretă plecarea de la cârma Poliţiei Române a chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu, cel care l-a instalat în funcţia de inspector-şef al Poliţiei bihorene în urmă cu doi ani, într-o perioadă când s-au întinerit conducerile mai multor inspectorate judeţene de Poliţie din ţară.

Chestorul Fătuloiu va avea rang de ministru consilier în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi va activa ca şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii.

„Am avut o relaţie foarte bună. L-am respectat atât ca şi superior ierarhic, cât şi ca om şi profesonist. Îi respect şi acum decizia de a se lansa într-o nouă carieră, foarte importantă de altfel, mai ales că SUA ne este aliat strategic. Însă nu pot omite faptul că este omul care a realizat în cei doi ani şi jumătate de când a condus destinele Poliţiei Române mai mult decât alţii care au condus-o ani mulţi. Evoluţiile Poliţiei Române au fost în mod evident pozitive. Înainte de numirea sa, Poliţia Română avea cinci steguleţe roşii, şapte steguleţe galbene şi 82 de recomandări din partea Comisiei Europene. Iar în ultimul raport nu a mai fost menţionată nicio recomandare.

Avem în schimb relaţii şi colaborări foarte apreciate cu structurile internaţionale de Poliţie. Totodată, s-a îmbunătăţit net percepţia Poliţiei în ochii cetăţeanului, cota de încredere a populaţiei crescând de la 36% la 56%! Încă era mare nevoie de chestorul Fătuloiu. Dat fiind trendul actual, Poliţia putea deveni mult mai apreciată în câţiva ani”, ne-a declarat ieri comisarul Popa.

 

Bihorul continuă

În ce-l priveşte pe viitorul şef al IGPR, comisarul Popa anticipează: „Îmi doresc să continue proiectele pe care le-a pornit domnul Fătuloiu şi să se mai corijeze din neajunsurile inerenete într-o astfel de vastă activitate. În Poliţia Română sunt foarte mulţi oameni cu experienţă şi potenţial de a continua cursa Poliţiei spre un făgaş de normalitate. Regret că proiectele-pilot pe care le-am început în Bihor nu am reuşit să le finalizez şi să le generalizăm la nivel naţional înainte de plecarea domnului Fătuloiu. Suntem primul inspectorat judeţean din ţară care am reuşit să accesăm un proiect PHARE CBC 2005 de milioane de euro pentru informatizarea Poliţiei şi am mai început un proiect de supraveghere generală care va fi o surpriză pentru mulţi indivizi certaţi cu legea. Mai avem în vedere şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru de poliţişti, proiect care este în desfăşurare, şi pentru care domnul Fătuloiu ne-a sprijinit constant ca şi ordonator secund de credite. Ce pot să mai spun? Domnia sa este un om cu deschidere şi orizont larg.

Am toată convingerea că va face foarte mult bine şi în noua poziţie”.

 

Fătuloiu apreciază colaborarea cu IPJ Bihor

Întrebat ieri telefonic despre relaţia pe care a avut-o cu şeful Poliţiei bihorene, chestorul Fătuloiu ne-a răspuns: „Am avut cu toate inspectoratele, în special cu Bihorul, proiecte de modernizare şi multe iniţiative la care şefii poliţiilor judeţene vor să contribuie cu tot sufletul.

În momentul de faţă sunt în derulare la nivelul Poliţiei Române proiecte de 120 milioane de lei, unele în fază de licitaţie. Sunt mândru. Am reuşit să trecem de o etapă grea, cea de a integra Poliţia în structurile UE, în condiţiile în care aveam steguleţe, recomandări şi chiar o clauză de salvgardare.

Am încheiat cu bine o etapă importantă, iar acum mi s-a oferit o nouă provocare. Este o şansă deosebită, de care sunt onorat, un proiect nou, deosebit de important, şi cred că o să reuşesc. Voi continua să lucrez cu Poliţia Română şi celelalte instituţii de apărare a legii”.

În ce priveşte viitorul şef al Poliţiei, Dan Fătuloiu s-a ferit să facă publică o recomandare, lăsând delicata sarcină în seama responsabililor din cadrul MIRA.

 

Activitatea lui Fătuloiu la cârma IGPR

           Dan Valentin Fătuloiu a venit la conducerea Poliţiei Române în anul 2005, după ce în prealabil a ocupat funcţia de director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei RomâneMinisterul Administraţiei şi Internelor.

            De asemnea, în anul 2000 a fost director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar înainte de a ocupa acestă funcţie, pentru trei ani a ocupat funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. Înainte de acesta, între 1994 şi 1997, a fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

            Chestorului principal Dan Valentin Fătuloiu a fost coordonator de proiect în cadrul Programul româno-elveţian de implementare a poliţiei comunitare în judeţul Argeş, coordonator al Task-Force-ului privind traficul de fiinţe umane la Centrul SECI (Iniţiativa de Cooperare Sud-Est Europeană – Centrul Regional pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, precum şi coordonator naţional al Comitetului Inter-Ministerial pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane.

            DE asemenea, chestorul principal Fătuloiu a fost manager de proiect pentru implementarea în structurile de combatere a crimei organizate în cadrul UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) – Întărirea capacităţii de colectare şi analiza informaţiilor infracţionale şi coordonator naţional al proiectului de cooperare româno-britanic REFLEX, proiect referitor la înfiinţarea unei baze de date naţionale despre traficul de fiinţe umane şi proiectul RIPE referitor la analiza informaţiilor şi managementul informatorilor.

            El s-a mai implicat, tot în calitate de coordonator de proiect, în Proiectul de cooperare cu USA – Secret Service în domeniul criminalităţii informatice, a fost coordonator Internaţional al Operaţiunilor MIRAGE I, II şi III între anii 2002 şi 2004 desfăşurate sub egida SECI – Centrul Regional pentru Combaterea criminalităţii trans-frontaliere şi a fost desemnat membru CAHTEH – Comitetul Ad-Hoc de Acţiune împotriva Traficului de Fiinţe Umane de pe lângă Consiliul Europei.

            De asemenea, Dan Valentin Fătuloiu a fost coordonator la nivelul Poliţiei Române al activităţilor specifice deţinerii de către România, pentru perioada Mai 2003 – Aprilie 2005 a mandatului de ţară coordonatoare a Grupului de lucru privind combaterea criminalităţii, în special al formelor ei organizate, constituit în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN).

 

A vrut modificarea Codului Rutier

            Chestorul principal Dan Valentin Fătuloiu a anunţat, la mijlocul lunii iunie, la Mamaia,poliţişti în ţinută civilă vor monitoriza circulaţia pe tronsoanele de drum cu risc major de accidente, urmând ca instituţia pe care o conduce să abordeze un concept nou şi modern de acţiune. Concret, poliţişti îmbrăcaţi în civil vor filma şi fotografia şoferii indisciplinaţi, pe sectoarele de drum de câte 30 de kilometri, apreciate cu risc crescut de producere a accidentelor. Aceştia vor transmite informaţiile echipajelor formate din poliţişti în uniformă aflaţi la limitele tronsonului de drum monitorizat.

            În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, şeful Poliţiei Române a declarat că angajaţii instituţiei pe care o conduce au elaborat un set de propuneri de modificare a legislaţiei rutiere. “Grupul de lucru constituit pentru elaborarea propunerilor legislative a inclus în proiect interzicerea dispozitivelor antiradar, folosirea acestora fiind sancţionată în toată Europa. Urmează să vedem dacă propunerile noastre vor fi şi adoptate”, preciza Fătuloiu în conferinţa de presă.

            Şeful IGPR a mai afirmat că în proiectul de revizuire a Codului Rutier intră şi propunerea de restrângere a cazurilor în care se impune reexaminarea şoferului cu permisul suspendat. “Vor fi supuşi reexaminării doar conducătorii auto care comit accidente de circulaţie, care consumă alcool sau care solicită reducerea duratei de suspendare a permisului de conducere”, preciza Fătuloiu.

            Propunerile sale au fost contestate, la scurt timp, de ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, care a apreciat drept “ridicolă” noua concepţie de monitorizare în trafic a şoferilor indisciplinaţi.

            “Cred că se puteau face propuneri (la Codul Rutier – n.r.) mai inspirate, pentru a realiza un obiectiv pe care, de altfel, îl împărtăşim cu toţii: să creştem nivelul de siguranţă pe drumurile publice”, aprecia ministrul Cristian David.

            Totodată, ministrul a spus că propunerile recente făcute de Poliţia Română ar fi trebuit să fie concrete şi “corespunzătoare”, pentru a contribui la reducerea numărului de accidente.

            Dan Valentin Fătuloiu s-a născut pe 27 iunie 1956, în oraşul Drobeta Turnu Severin (judeţul Mehedinţi), este căsătorit şi are un copil.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !