La 17 ani, a restaurat o casă din Al Doilea Război Mondial

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
2Comentarii
La 17 ani, a restaurat o casă din Al Doilea Război Mondial
© FOTO: Marcello Bonfanti
La vârsta lui, adolescenții au preocupări legate mai mult de lumea virtuală. Un tânăr din Poiana de Vașcău, elev la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei lucrează la conservarea tradițiilor.

De trei ani, în fiecare weekend, atunci când nu e la școală, Alex Răștariu muncește alături de bunicul său la restaurarea unei case vechi țărănești. Tânărul spune că e pasionat de istoria militară, în special de perioada celui de-al doilea război mondial. E colecționar de uniforme militare. În paralel cu această pasiune, prietenul său Răzvan Fericean i-a stârnit și pasiunea pentru folclor, pentru tradiții. Cum a aflat că există o casă construită în satul bunicului chiar din perioada care îl fascina din perspectivă militară, a achiziționat casa, l-a convins pe bunic să nu o dărâme, ci să lucreze la restaurarea ei împreună.

„Casa a fost cumpărată de la un fost polițist, milițian în Oravița în 1952. Am actele care atestă că a fost construită și finalizată în 1934. Există și o asigurare până în 1937. Casa i-a aparținut tătălui lui Gheorghe Negru – valcasău/șef de echipă în pădure, în Poiana de Vașcău. A locuit acolo împreună cu fiul său Ghiță și soția Marița, decedată în anii ’80. Se pare că această casă a fost refăcută cu ajutorul altei case, mutate. Casa are un beci, două camere, un pod foarte mare. Am restaurat-o cu bunicul, a fost foarte greu, dar nu imposibil. În momentul în care am cumpărat-o era dezolantă: avea acoperișul dărâmat, praf într-o parte, vatra găurită, pereții surpați. Pereții casei sunt din lemn. Prima tencuială e cu pământ, de ambele părți ale peretelui, și deasupra e tencuită cu mortar. Are beci, o tindă și o cameră mare. Are tavanul din scândură de brad. Pe jos e vatră făcută cu paie și flori de fân amestecate cu pământ. Geamurile sunt refăcute complet”, ne-a explicat Alex.

Casa restaurată de el a fost vizitată și de străini, aduși de prieteni. Un italian, Marcello Bonfani, a rămas impresionat de ceea ce a văzut.

Alex, 17 ani, l-a convins pe bunicul său să nu dea jos o casă tradiţională din Munţii Bihorului – România şi a ajutat la restaurarea acesteia în conformitate cu tehnicile străvechi. Mi-a arătat-o cu mândrie, şi mi-a arătat unul dintre cele două paturi tradiţionale şi o masă, pe care le-a construit cu propriile mâini. Colecţionează costume tradiționale din zona lui și le păstrează cu sfințenie. Pe tot timpul vizitei noastre a continuat să-și îmbrăţişeze şi să-şi sărute bunicul, făcându-mă să regret încă o dată că nu am copii”, și-a împărtășit italianul impresiile cu prietenii săi de pe o rețea de socializare. Alex spune că dorința lui e să transmită mesajul că tradițiile pot fi păstrate în România.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor