La al treilea mandat

La al treilea mandat
Helen Clark, în vârstă de 55 de ani, a devenit astăzi prima femeie care a obţinut cel de-al treilea mandat consecutiv de premier al Noii Zeelande.

Potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor din 17 septembrie anuntate azi, partidul sau a obtinut la legislative 50 de locuri din 121, surclasând partidul national, principala formatiune de opozitie din Noua Zeelanda. Rezultatele au fost asteptate timp de doua saptamâni, ragaz acordat pentru numararea a peste 218 mii de voturi, obtinute de la cetatenii care nu locuiesc pe teritoriul tarii sau cei care nu au putut participa la scrutin din motive de sanatate.

Helen Clark este o intelectuala reputata, dar a carei autoritate si inflexibilitate este criticata de inamicii sai politici, care îi spun… Helengrad. Nascuta într-o zona rurala, dar cu o diploma în stiinte politice, Helen Clark se caracterizeaza ea însasi drept o persoana ambitioasa, care vrea sa avanseze rapid. Recunoaste ca are un stil extrem de autoritar, putin apreciat de colaboratorii sai. În anturajul sau se vorbeste si despre obiectivitatea glaciala cu care rezolva problemele.

Pe de alta parte, în timpul mandatelor sale precedente, la bilantul economic al Noii Zeelande s-a înregistrat o crestere de 4 la suta în fiecare an, si, în acelasi timp, rata somajului este cea mai scazuta din ultimii ani. În domeniul politicii externe, Helen Clark a avut o pozitie ferma – a criticat interventia americana din Irak si a refuzat sa trimite trupe în acest razboi, spre deosebire de Australia.

Sursa: Hotnews.ro