La „Deal şi vale” cu Ion Davideanu

ORADEA – Un nou volum de versuri, intitulat „Deal şi vale – versuri pentru şcolari” şi semnat Ion Davideanu, a fost scos recent la Oradea sub pecetea editurii Brevis.

Universul imaginar al cărţii se deschide cu trei poezii introductive: „Cititorului”, „Deal şi vale” şi „Puiul de iepure”. Cuprinzând şi ilustraţii făcute de artiştii Gabriel Kazinczy şi Aurel Breilean, cartea este structurată pe patru părţi, cu un total de 39 de poezii originale, însufleţite de imaginaţia poetului Ion Davideanu. Ultima pagină a cărţii aduce mulţumirile de rigoare, în special Consiliului Judeţean Bihor, pentru sprijinul acordat în tipărirea volumului de poezie.

Despre valori universale
„Această alcătuire adună două cărţi de mai ieri, apărute la Editura Facla din Timişoara, ambele extrem de bine primite de critica literară de la acea vreme, plus alte 24 de poeme inedite”, afirmă autorul. Este vorba despre cărţile „Zbor deschis” (1979) şi „Pe-o frunză din plai” (1984). „Consider că, dedicând această lucrare copiilor, ca unul care m-am dedicat cu totul acestui gen, rostuindu-mă în lumea muzelor moderne, ea va fi cu căldură primită de către tinerii şi adolescenţii cititori de poezie”, spune Ion Davideanu. El mărturiseşte că a avut în vedere promovarea cultului muncii, a dăruirii pentru semeni, respectul pentru oameni, pentru disciplină, pentru mamă, pentru patrie, cinste şi adevăr, credinţă etc.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase