La denumire comercială

ORADEA - Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a decis să schimbe din nou macazul în ceea ce priveşte prescrierea medicamentelor compensate şi gratuite.

Acesta a propus din nou ca medicii să nu mai prescrie în reţetă numele substanţei active ci denumirea comercială a medicamentului. Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti şi-au exprimat însă nemulţumirea invocând faptul că în această situaţie vor fi prescrise cele mai scumpe produse pentru că medicii se vor înţelege cu producătorii. „Medicul este cel care are răspunderea pacientului, nu farmacistul. Dacă vrem să îl ajutăm pe pacient. Dacă nu, să îi lăsăm pe pacienţi să fie jupuiţi de către unii farmacişti sau de unii care vor să scoată bani frumoşi de pe spatele cetăţeanului”, susţine Niolăescu. Oricum această propunere va fi supusă dezbaterii publice.

Pentru pacient

În opinia farm. Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, totul este foarte ambiguu. „Şi înainte când se prescria tot denumirea comericală, farmacistul putea să-i propună pacientului şi alternativa mai ieftină a medicamentului. Nu ştiu cum va fi acum. Farmacistul este doar o verigă în acest sistem. Trebuie să avem grijă de pacient. În fond este vorba de banii asiguraţilor”, precizează Hamza care adaugă faptul că farmaciile s-au încărcat acum cu toate genericele astfel încât să aibă toate medicamentele ieftine. În cazul în care se aplică unele modificări în prescriere, există riscul să rămână cu multe dintre ele pe stoc.

Potrivit ministrului Sănătăţii, până la sfârştiul lunii mai preţurile la medicamentele din farmacii nu se vor modifica. O treime din acestea sunt produse de firme româneşti.

Viorica Borz
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !