La loc comanda cu unirea – Sînmartinul lasă Oradea în ofsaid!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
71Comentarii
La loc comanda cu unirea – Sînmartinul lasă Oradea în ofsaid!
Consiliul Local Sînmartin a hotărât luni faptul că referendumul de fuziune cu Oradea, de anul trecut, a expirat.

E oficial. Aleşii locali din Sînmartin, în frunte cu primarul Lucian Popuş nu mai sunt unionişti cu Oradea. Ieri, la iniţiativa grupului consilierilor locali PNL, Consiliul Local Sînmartin a hotărât că referendumul de anul trecut, de unire a Sînmartinului cu Oradea, nu mai e valabil. Adică e expirat! Atunci, pe 10 mai 2015, 54,5% dintre cei 48% din locuitorii comunei Sînmartin prezenţi la vot votau pentru alipirea comunei la Oradea, la iniţiativa comună a primarilor Bolojan şi Popuş.

Însă, paradoxal, la Oradea referendumul de alipire a Sînmartinului a căzut de două ori, din cauza neatingerii pragului minim de prezenţă la urne, stabilit prin lege la 30%.

Luni, CL Sînmartin a hotărât a posteriori faptul că referendumul local din comună, din 10 mai 2015 are valabilitate de doar un an. Adică până în 9 mai 2016. Prin urmare, aceeaşi Hotărâre adoptată ieri stabilea „aprobarea încetării valabilităţii Referendumului Local din data 10 mai 2015 pentru consultarea cetăţenilor din Comuna Sînmartin privind oportunitatea integrării comunei Sînmartin în perimetrul administrativ al Municipiului Oradea, cu data de 09.05.2016”. Viitorul Consiliu Local al Sînmartinul va hotărî dacă se cere sau nu organizarea unui nou referendum de alipire a Sînmartinului la Oradea. Jurnal Bihorean arăta încă din luna aprilie că aleşii locali din Sînmartin nu mai sunt la fel de unionişti precum erau anul trecut.

Dacă Oradea aşteaptă judecata Curţii Constituţionale din 26 mai pentru a afla dacă poate sau nu poate organiza referendumul local o dată cu alegerile locale, deja Sînmartinul s-a hotărât: ce a votat anul trecut acum nu mai e valabil! În 2015, prin referendum, locuitorii din Sînmartin prezenţi la vot au decis să se unească cu Oradea. Arc peste timp, după ce Primăria Oradea a eşuat în două rânduri să-i convingă pe minimum 30% dintre orădeni să se prezinte la urne, iată că acum Consiliul Local Sînmartin a hotărît că referendumul din comună, de anul trecut, nu mai este valabil! Printr-o hotărâre iniţiată de aleşii locali PNL, colegi de partid cu Popuş şi Bolojan, Consiliul Local Sînmartin a decis ieri că referendumul de anul trecut a fost valabil doar 12 luni şi, prin urmare, a expirat la 9 mai 2016! Prin urmare, şi dacă pe 5 iunie a.c. Oradea ar putea organiza referendum, iar acesta ar trece, tot ar fi nevoie de acordul explicit al Sînmartinului pentru ca fuziunea să se concretizeze, finalmente.

Oradea nu s-a mişcat

Iată cum a motivat Consiliul Local Sînmartin votul de luni, 23 mai 2016, privind încetarea valabilităţii referendumului din comună organizat anul trecut şi validat cu „DA”, spre deosebire de Oradea, unde nu s-a atins pragul minim de prezenţă la urne, nici în aşa-botezatul „tur I”, nici în „turul II”: „Actualul Consiliu Local Sînmartin doar a luat act de rezultatele referendumului, dar nu a stabilit o dată concretă pentru realizarea unificării cu Municipiul Oradea. Având în vedere că la nivelul Municipiului Oradea încă nu există un referendum valid pentru unificarea celor două unităţi administrativ-teritoriale şi o dată efectivă pentru unificare, precum şi de faptul că a trecut un interval destul de lung de la data validării referendumului din Sînmartin, se vede necesar adoptarea unei hotărâri de impunere a unui termen de valabilitate”.

Primarul Lucian Popuş a subliniat faptul că Hotărârea adoptată acum a fost iniţiativa colegilor săi din PNL şi că, la fel ca orice Hotărâre de Consiliu Local, este supusă controlului legalităţii din partea Prefecturii.71Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor