La loc comanda: revocă diminuarea sporurilor din spitale

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
5Comentarii
La loc comanda: revocă diminuarea sporurilor din spitale
Întruniți în ședință extraordinară, consilierii locali au de votat o nouă rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli al orașului.

Modificările operate de referă la acceptarea unor donații, stabilirea unor noi obiective de investiții dar și „revocarea articolului 6 privind diminuarea sporurilor medicilor și asistentelor din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” și din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, din HCL 439 din 2018 privind rectificarea bugetului Municipiului Oradea”.

Conform raportului de specialitate al proiectului, cele două spitale au cerut suplimentări bugetare „în vederea punerii în aplicare a OUG 41 din 2018. Județeanul a cerut „rectificarea prin suplimentarea bugetului având în vedere contractele încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate, și sumele ce urmează a se încasa de la Ministerul Sănătății pentru finanțarea aparaturii medicale și echipamentelor de comunicații în urgența în sănătate”.

Conform anexelor raportului de specialitate, Spitalul Județean, la capitolul venituri, instituția înregistrează un minus de peste 21.000 mii lei. -7.995 mii lei vin din „contractele încheiate cu direcțiile de sănătate publică din sumele alocate de la bugetul de stat” iar -14.689 mii lei provin din „subvenții din bugetul Fondului unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea creșterilor salariale”.

Raportul de specialitate arată că prin modificarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, principala schimbare se referă la „eliminarea, din luna mai a anului 2018, din categoria sporurilor și implicit din marja de 30% a sporurilor a:

a) gărzilor efectuate de personalul medical cu pregătire superioară pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului de lucru în zilele lucrătoare,
b) a gărzilor efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuității asistenței medicale în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în zilele libere instituite prin lege și
c) sumelor compensatorii acordate pentru a acoperi scăderile de salarii față de nivelul lunii februarie 2018”.
Acestea sunt motivele pentru care, precizează executivul, se renunță la articolul care a stârnit scandal și se merge pe rectificarea bugetară.

Cu scandal

Disputa pe salariile cadrelor medicale s-a iscat în mai, când primarul Ilie Bolojan a trecut prin Consiliul local inițiativa de a lua o parte din sporurile medicilor și asistentelor pentru a compensa micșorările veniturile altor categorii de angajați ai spitalelor.

Ca urmare, cei din UPU în frunte cu medicul Hadrian Borcea și-au anunțat demisiile. După negocieri aprinse, în care a intervenit inclusiv prefectul Ioan Mihaiu, după modificări apărute în cadrul legal, scandalul s-a stins, cu revenirea la muncă în formula inițială de personal.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor