La masa Județului, dar pe contrasens cu agenda cetățeanului

La masa Județului, dar pe contrasens cu agenda cetățeanului
Încă o ședință plină de contre politice, la Consiliul Județean. Cu proiectele de investiții din județ sacrificate din oficiu. Cel care are de pierdut este cetățeanul.

După ce majoritatea PSD-UDMR-ALDE a refuzat validarea doctoriței Carmen Pantiș în funcția de consilier județean PNL, încălcând astfel o promisiune a președintelui Pásztor din decembrie 2018, cei 16 liberali au trecut la represalii.

Încă de la început, vicele Mang i-a informat pe liberali că nu o mai validează pe Carmen Pantiș, după ce consilierul PNL Călin Gal a depus o plângere prealabilă, pentru modul în care majoritatea din plen l-a înlocuit pe consilierul PSD Gheorghe Țară cu Cosmin Durnea. „Până când continuăm cu instanțe și plângeri prealabile, noi nu vom valida mandatul consilierului liberal. Poate așa cineva îi va spune d-lui consilier liberal Gal să respecte mandatul și legea. Nu cred că electoratul așteaptă de la noi să ne judecăm în instanțe”, le-a transmis Mang adversarilor PNL din plenul CJ, cerându-le o mai bună colaborare. Gal și-a susținut ideea cum că ședința respectivă din luna ianuarie – la care liberalii nu au participat – nu s-a desfășurat legal, în timp ce liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, i-a transmis cuscrului său pesedist că „n-are nicio legătură ceea ce a întreprins dl. Gal cu validarea unui mandat de consilier. Să dăm dovadă de maturitate și colaborare, nu doar când ne convine”.

„Nu am votat nelegal, dar nu e totuna dacă votăm Parcul Științific de la Universitate când trebuie sau după două luni, sau cu întârziere”, a declarat Mang, care nu a ezitat să insinueze faptul că liberalii recurg adeseori la Justiție, în lupta lor politică cu conducerea Consiliului Județean, deoarece ar avea influență la instanțele de judecată din Oradea. Totul în timp ce proiectele conducerii CJ sunt întârziate deliberat de Opoziție, prin vot.

În acest context, vicele Bodea le-a bătut liberalilor obrazul, amintindu-le cum, în 2016, majoritatea PSD-UDMR-ALDE îl valida pe Gal în locul lui Mălan, proaspăt întors la Primărie. Președintele Pásztor le-a amintit opozanților cum nu au vrut să-i valideze la pachet pe noii consilieri județeni PSD și PNL, în ianuarie. „Eu nu mai intru în discuție pe 17 – 17 (fostul scor din plenul CJ, din 2017 până în 2018, jumătate de an – n.red.). Înțeleg că asta doriți, dar deocamdată este 18 la 16”, a conchis Pásztor.

Ca-n Caragiale, cu autogările

Răspunsul liberalilor a venit la proiectele unde erau necesare majorități de două treimi. Astfel, liberalii nu au votat nici de astă dată autogările de la Săcueni și Marghita, dorite de majoritatea din plen. Chit că aleșii PNL Bezi și Neniu au votat pentru autogara din Marghita, iar Sebastian Lascu s-a abținut. La fel au procedat aleșii PSD Bujor Chirilă, Stela Babău, Valentina Țoța și Sergiu David, în timp ce udemeriștii Peter I. Zoltán și Boda Gergely s-au abținut, iar grosul consilierilor PSD-UDMR-ALDE au votat împotriva autogării din Beiuș. Totul în semn de răzbunare, în timp ce liberalii de vizavi votau pentru investiția din sud-estul județului!

A fost, însă, un joc de glezne ieftin, de vreme ce Puterea și Opoziția nu au fost în stare nici acum, după mai multe încercări, să treacă la vot proiectele autogărilor din județ, nereușind să depășească logica fiefurilor politice. Și, teoretic, s-ar pregăti și altele, la Tinca și Salonta.

Bodea: „Înțeleg că ați uitat cum se stă în ploaie, așteptând autobuzul. Nu trebuie să le blocăm doar pentru coloratura politică. Nu trebuie să îi pedepsim pe cei din Marghita și să îi favorizăm pe cei din Beiuș. Dacă banii îi avem, de ce să nu le facem? Mai ales că se adresează unor oameni simpli, care așteaptă să vină cursa, să îi aducă la Oradea. Nu trebuie să îi năpăstuim”, a fost cuvântul vicelui de la ALDE, fără niciun ecou, în nicio parte.

Liberalii au votat împotrivă și astfel a căzut un proiect de hotărâre ce privește parcurile industriale din județ, prin care Județul Bihor refuză să cumpere acțiuni în valoare de 1.157.000 de lei, pe care primăriile partenere din Tileagd și Săcueni nu au dorit să le cumpere. Tot așa, din cauza lipsei unei majorități de două treimi a căzut un alt proiect prin care se propunea adăugarea în inventarul județului a unor utilaje cumpărate prin proiectul sistemului integrat de management al deșeurilor (SMID).

„Aceste bunuri fac parte din SMID și vor trebui date în folosința ADI Ecolect. Dar în prealabil este necesară inventarierea”, a motivat Bujor Chirilă (PSD), director al ADI Ecolect, structură în care CJ Bihor este partener cu toate primăriile din județ. „Fără să le avem în inventar, nu vom putea face proiectul. Colegii liberali vor, oare, să își blocheze colegii primari, cu gunoaiele în stradă?”, a întrebat Mang. Liberalii nu au fost deloc impresionați. Pásztor: „Dl. Sebi Lascu, auziți, așa-i?”.

Chirilă, către liberali: „Amânați luarea unor decizii, se pun piedici, pierdem timp și de pierdut avem cu toții”.

Salonta = UDMR?!

În fine, un alt proiect care a picat din cauza Opoziției liberale a fost cel privind reabilitarea DJ 795 Salonta – Tinca. Motivul: mare parte din proiect se cheltuie pe teritoriul municipiului Salonta, condus de UDMR. „Ce dorește CJ este altceva. Să treacă în proprietate și terenurile laterale, pentru a construi în Salonta piste de bicicletă, trotuare, poduri-podețe, canalizare pluvială, sensuri giratorii și niște racorduri, care nu sunt în proprietatea CJ Bihor. Însă, puteți trece la reabilitarea acestui drum începând de mâine, deoarece este în proprietatea CJ Bihor. Asta cerem noi, transparență în cheltuirea banului public. Nu ne amenințați. Am înțeles exact ce se dorește, dar trebuie respectată măsura, să fie la fel și în Tinca, Tulca (ca în Salonta – n.red.)”, a intervenit liberalul Avrigeanu.

Cum liberalii a lăsat să se întrevadă nemulțumirea legată de investirea unor bani cu dedicație către municipiul Salonta, președintele Pásztor a luat cuvântul într-un stil ce nu-i este specific. „Mi se pare tristă o abordare de acest gen, fiindcă este vorba despre Salonta, Săcueni sau Marghita, nu se votează. Dar atunci să nu mă mai întrebați de ce avem gropi (pe acel drum – n.red.). Nu în investiția asta stă Salonta, dar încă patru comune vor suferi”, a conchis Pásztor, iritat de blocajul liberalilor, indiferent de semnele de interogație pe care aceștia le au la adresa modului în care conducerea UDMR a CJ Bihor cheltuie bugetul județului.

Dacă Pásztor a dat exemplul Drumului Apusenilor – investiție strategică, de care profită zona montană a Bihorului, implicit zona Beiuș – în contrapartidă Avrigeanu a subliniat cum CJ Bihor face piste de biciclete pentru Salonta din banii județului. Iar la Tinca ba. „Pista de bicicletă și trotuare (în investiția de pe DJ 795 – n.red.) este în sarcina Consiliului Județean? Nu are bani municipiul să își facă pistă de biciclete?”, a întrebat, retoric, Avrigeanu, neimpresionat că CJ Bihor este pregătit să înceapă investiția. Cu condiția votului liberalilor, care nu mai vine… „La fel s-a făcut și cu drumul Beiuș – Stâna de Vale, pe care nu l-am făcut de la marginea Beiușului, ci de la km 0”, le-a amintit Mang celor din PNL, fără să impresioneze pe nimeni. Cel puțin nu la vot…11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor