La multi ani, Prea Cucernice Parinte!

Reactualizat la:
24Comentarii
La multi ani, Prea Cucernice Parinte!
Unul dintre vrednicii preoţi ai municipiului nostru, parohul Bisericii Albastre din Rogerius, pr. iconom stavrofor Gheorghe Nemeş la cei 70 de ani pe care îi va împlini luni, 21 ianuarie a.c., poate raporta o serie de frumoase împliniri în cele trei parohii în care a slujit, la Homorog, la Tinca şi la Oradea.

Urându-i cu căldură „La mulţi ani, Prea Cucernice şi Vrednice Părinte!”, vă prezentăm, pe scurt, principalele realizări ale sale:

„La Homorog, în numai 10 ani : a amenajat un parc al satului, a înfiinţat un muzeu etnobisericesc, a scris şi tipărit monografiile satului şi bisericii.

În 5 ani la Tinca : a adus o veche biserică de lemn din Sohodol, Căbeşti şi a rezidit-o în curtea casei Parohiale, a înfiinţat şi aici un muzeu bisericesc.

La Oradea, din 1981 : a introdus încălzirea centrală în biserică, a aşezat pe faţada bisericii 5 icoane din mozaic de Murano , a realizat un iconostas nou cu icoane pictate de Eremia Profeta, în parcul bisericii a construit o trapeză (cu 40 de locuri pentru botezuri, parastase, şedinţe etc, cu magazii, oficii şi grupuri sanitare şi o verandă în stil brâncovenesc) ; lângă biserică a construit o Capelă pentru lumânări, a reparat capital biserica, în curte a ridicat o impresionantă clopotniţă, înaltă de 23 m (cu biroul parohial, biblioteca, arhiva parohiei, 3 clopote şi 4 ceasuri ce bat ora exactă din sfert în sfert de oră). În 1994 a ridicat o troiţă de lem în curtea bisericii; în 2000 aceasta s-a mutat în spatele bisericii şi în locul ei s-a ridicat o frumoasă cruce de marmură albă .Pe lângă biserică s-a construit un aşezământ cultural-social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.În cadrul aşezământului, din 2010 a demarat un program social Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, prin care se oferă bani, îmbrăcăminte, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi şi o masă caldă pe zi nevoiaşilor. Parteneri în proiect sunt AFOREO şi Asociaţia orădeană ortodoxă FILAN-TROPIA.

Pentru toate aceste frumoase realizări, în 1976 Părintele Gheorghe Nemeş a fost hirotonit ca iconom, în 1981 ca iconom stavrofor, iar la 2 iunie 1996 a primit onoranta distincţie Crucea Patriarhală. În 2010 a fost distins cu Ordinul Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, clasa I. Ca semn de preţuire, Biserica Albastră şi parohul ei, Preotul Gheorghe Nemeş, au primit vizita a doi Patriarhi ai României: la 4 iunie 1995 a Prea Fericirii Sale Teoctist, iar la 18 septembrie 2010 a Prea Fericirii Sale Daniel. Amândoi Patriarhii BOR au scris cuvinte de laudă în Cartea de Onoare pe care părintele paroh o conduce cu mândrie şi intenţionează să o facă publică ”, scrie Constantin Butişcă în „ Lăcaşurile de cult ortodoxe din Oradea şi slujitorii lor ”pregătită pentru tipar la Editura Brevis.24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor