La noi, mai scumpe ca-n Vest

La noi, mai scumpe ca-n Vest
Farmacistii oradeni spera sa fie luati în seama de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Oradenii au propus un plan concret la Legea medicamentului, în masura sa scada adaosurile comerciale, marja importatorilor si alte taxe la medicamente.

În acest fel medicamentele, în special cutiile cu tablete foarte scumpe (de ordinul zecilor de milioane de lei vechi), s-ar putea ieftini considerabil.


Informatia ne-a fost furnizata de Colegiul Farmacistilor Bihor, care considera ca aceasta este singura sansa ca bolnavii sa îsi poata cumpara mai lesne medicatia. „Colegul meu, Gheorghe Mermeze, a expus direct aceasta propunere ministrului Eugen Nicolaescu, care a promis ca va tine cont de acest rationament”, a spus presedinta Colegiului Farmacistilor Bihor, Eugenia Hamza.

Si ministrul vrea schimbare


Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si-a exprimat deja public intentia de a restructura sistemul medicamentelor, astfel încât acestea sa fie cumparate prin licitatie direct de la fabrici. Ideile ministrului sunt cuprinse, de altfel, în proiectul de lege al Legii medicamentelor.


La ora actuala, medicamentele din Bihor – ca de altfel si cele din farmaciile aflate în toata tara – sunt mai scumpe cu un sfert decât aceleasi produse farmaceutice din Europa.

Otilia Sandor