La Penitenciarul Oradea nu sunt proteste violente, trei deținuți au refuzat hrana

De Costel Demian
Reactualizat la:
11Comentarii
La Penitenciarul Oradea nu sunt proteste violente, trei deținuți au refuzat hrana
Conform Aministrației Naționale a Penitenciarelor, în Oradea nu au fost manifestări violente însă trei deținuți au refuzat hrana joi la prânz.

UPDATE 2: Joi seara s-au înregistrat proteste în 15 penitenciare din țară. Șase deținuți au refuzat cina de joi seara la Penitenciarul Oradea. În patru dintre penitenciare se înregistrează proteste, pe lângă refuzul alimentației.

Conform ANP, la Penitenciarul Galați 1 deținut protesta joi seara pe acoperișul centralei termice, la Iași 3 deținuți au escaladat acoperișul secției de deținere, la Penitenciarul Focșani 7 deținuți protestează pe acoperișul secției de deținere, iar la Penitenciarul Botoșani, 6 deținuți protesteaza pe acoperișul secției de deținere, 4 deținuți protestează pe acoperișul curții de plimbare, 1 deținut a escaladat releul din apropierea punctului de primire deținuți.

În total, în cele 15 penitenciare în care se înregistrează proteste, 695 de deținuți au refuzat cina de joi seara.


UPDATE: Continuă protestele în 14 penitenciare din țară! La Oradea, joi după masă au refuzat hrana 7 deținuți, față de doar 3 câți au refuzat la prânz.

În majoritatea cazurilor, protestele constau în refuzul hranei de sute de deținuți și doar la penitenciarele din Iași și Botoșani aceștia s-au urcat pe acoperișul clădirilor. Joi după masa Au refuzat hrana deținuți din Penitenciarele: Miercurea Ciuc (2), Vaslui (62), București Jilava (3), Tulcea (180), Bistrița (166), Aiud (27), Bacău (56), Mărgineni (1), Arad (1), Târgu Mureș (13), Iași (75), Botoșani (173).


În prima zi de proteste (miercuri 13 iulie), la Penitenciarul Oradea au refuzat hrana cinci deținuți, iar joi dimineața 11. Număru acestora este în scădere, la prânz doar trei deținuți au refuzat hrana.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat că, pe parcursul zilei de miercuri, din cele 45 de unităţi de detenţie din România, în zece s-au înregistrat proteste ale deţinuţilor.

Potrivit ANP, în Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa, mai mulţi deţinuţi au incendiat, joi dimineaţă, saltele într-o celulă. În urma incendiului, nu au fost înregistrate victime, iar flăcările au fost lichidate imediat. Totodată, unii puşcăriaşi au aruncat cu obiecte în angajaţii închisorii.

Şi deţinuţii din Penitenciarul Bacău au incendiat, joi dimineaţă, materiale textile şi au lovit gratiile ferestrelor, în semn de protest faţă de condiţiile din închisori. A fost alarmat personalul unităţii şi a fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, în Penitenciarul Botoşani, cinci deţinuţi protestează în continuare pe acoperişul curţii de plimbare, iar unii puşcăriaşi au lovit grilajele celulelor. Cei care manifestau în curte au abandonat protestul şi au intrat în celule.

Penitenciarul Iași, nu sunt manifestări, 124 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu sunt manifestări, 2 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări, 15 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, nu sunt manifestări, 56 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul București Jilava, fără manifestări, 6 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Tulcea, nu sunt manifestări, 68 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Deva, fără manifestări, 6 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Aiud, fără manifestări, 27 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Bacău, fără manifestări, 43 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Mărgineni, fără manifestări, 45 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Arad, fără manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Tg Mureș, fără manifestări, 10 persoane aflate în arest preventiv au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, deținuții care manifestau în curtea de plimbare au abandonat protestul și au intrat în spațiile de cazare la ora 00.45; 5 deținuți își mențin protestul pe acoperișul curții de plimbare; 268 de deținuți au refuzat hrana; deținuții unei secții de cazare se manifestă zgomotos, lovind grilajele camerelor. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Tentativă de sinucidere la Bistrița

În cursul nopții de 13 spre 14 iulie 2016, în jurul orei 00.00, un deținut fost prezentat la cabinetul medical al penitenciarului, existând suspiciunea de tentativă de suicid prin spânzurare.

S-au acordat îngrijirile medicale de urgență și s-a apelat serviciul 112, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița — Năsăud. Ulterior, deținutul a fost transportat la UPU Bistrița pentru investigațiile de specialitate. În acest moment, deținutul se află în unitate, starea de sănătate a acestuia fiind stabilă.

Penitenciarul Bistrița, la ora 3.40, ultimii 2 deținuți care protestau pe acoperiș au abandonat forma de protest și au intrat în camerele de cazare, fără manifestări violente, 133 deținuți au refuzat hrana.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor