La Timisoara, Franz Liszt a dezvelit o stea ce-i poarta numele

De S.P.D.
Reactualizat la:
La Timisoara, Franz Liszt a dezvelit o stea ce-i poarta numele
În urmă cu exact 165 de ani şi o zi, Franz Liszt susţinea un magistral concert la Timişoara. De astăzi, 18 noiembrie 2011, o stea de marmură purtând numele compozitorului şi pianistului de geniu stă mărturie în faţa Filarmonicii Banatul, pe Aleea Muzicienilor, prin grija Asociaţiei Pro Philarmonia, prezidată de Lorena Vlad. Placa de marmură a fost dezvelită de Franz Liszt însuşi, întrupat, pentru ceremonie, de actorul Kiss Attila.

Alături de membrii Asociaţiei Pro Philarmonia şi de directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, la ceremonie au fost prezenţi dr. Balazs Adam, consilier I al Ambasadei Republicii Ungare la Bucureşti, şi dr. Panczel Zoltan, consulul onorific al Ungariei la Timişoara. Printre invitaţii la eveniment s-au aflat dr.Violeta Zonte, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş, şi actorul Balazs Attila, directorul Teatrului Maghiar Csiky Gergely.

 „La primul concert pe care Franz Liszt l-a susţinut la Timişoara, exact în urmă cu 165 de ani, tot într-o zi răcoroasă de noiembrie, feţele spectatorilor timişoreni au strălucit de fericire; aşa scria la vremea respectivă un gazetar local. De astăzi, în oraşul care l-a primit cu atâta căldură pe Franz Liszt, străluceşte o stea pe Aleea Muzicienilor. Apreciez iniţiativa Asociaţiei Pro Philarmonia de a omagia în acest fel personalităţile mondiale ale muzicii ce au concertat în oraşul nostru şi de asemenea că Franz Liszt se află printre primii cărora li s-a dedicat o asemenea placă mărturie, chiar în faţa Filarmonicii Banatul”, a subliniat consulul Ungariei la Timişoara, dr. Panczel Zoltan.

„Pe zidul casei memoriale Liszt se află două plăci de marmură: pe una scrie că aici s-a născut Franz, pe alta că aici a văzut lumina zilei Ferenc, iar cele două …personaje se înţeleg foarte bine. Soţia lui Liszt, care era franţuzoaică, îi spune Francois. Cred că pe vremea lui Liszt ar fi existat Uniunea Europeană, el ar fi fost cel mai legitim ambasador de onoare al UE”, a spus dr. Balazs Adam.

 Steaua lui Liszt, donaţie a Lorenei Vlad, preşedinta în exerciţiu a Pro Philarmoniei, este cea de-a treia pe Aleea Muzicienilor din Timişoara, după cele dedicate lui George Enescu şi Bela Bartok şi finanţate de preşedintele –fondator Emil Cristescu, căruia îi aparţine şi ideea realizării ansamblului memorial. „Următoarea stea va purta numele lui Johann Strauss şi va fi realizată în vara anului viitor”, a anunţat Lorena Vlad. Pro Philarmonia intenţionează să organizeze un bal anual, după modelul celui de la Opera din Viena. La Timişoara evenimentul ar urma să se desfăşoare în Grădina de Vară Capitol. Celebrarea geniului artistic al lui Franz Liszt, de la cărui naştere s-au împlinit 200 de ani, continuă la Timişoara cu un recital pe care pianista Dolores Chelariu şi violonistul Csendes Laszlo îl susţin în această seară, de la ora 19, în sala Capitol.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !