La tranta cu comisia de retrocedare

Clădirea fostei Policlinici Mari este părăsită
Clădirea fostei Policlinici Mari este părăsită
CJ dă în judecată comisia specială de retrocedări, în cazul clădirii fostei Policlinici şi a Filarmonicii.

Joi, consilierii judeţeni au votat în unanimite pentru acţionarea în judecată a comisiei speciale de retrocedări de la Bucureşti. Aleşii sunt nemulţumiţi că de ani de zile această comisie amână luarea unor decizii în cazul a două clădiri emblematice pentru Oradea şi judeţul Bihor. E vorba despre clădrea Filarmonici, de pe strada Moscovei nr. 5 şi de clădirea fostei Policlinici Mari, de pe strada Republicii nr. 35. Ambele sunt în proprietatea judeţului Bihor şi ambele sunt revendicate de romano-catolici. Clădirea fostei Policlinici e revendicată încă din 2002 de Episcopia Romano-Catolică Oradea, care susţine că acest imobil ar fi aparţinut Ordinului romano-catolic al Mizericordienilor. E o intenţie mai veche a Consiliului Judeţean de a se muta în această clădire impunătoare, dar care azi arată jalnic. Şi clădirea Filarmonicii e revendicată de prelaţii romano-catolici, încă din 2004. CJ Bihor a făcut însă investiţii masive, aici.

În timpul şedinţei, Radu Ţîrle le-a spus consilierilor judeţeni că, din cauza unei situaţii similare, în care comisia de retrocedări nu a luat o decizie, municipiul Dej a pierdut un proiect european de 10 milioane de euro.

Ironii

Consilierul PSD, Alexandru Retegan, l-a atacat însă pe Ţîrle, întrebându-l de ce, acum că a trecut de la PNL la PDL, fiind un preşedinte de CJ al Guvernului, nu rezolvă problema altfel, decât în Justiţie. Ţîrle i-a răspuns că şi în 2008 a apelat la premierul Tăriceanu, însă fără rezultat. „Se pare că (cei de la comisia de retrocedări – n.r.) n-au stăpân, n-am mamă, n-au tată”, a replicat Ţîrle, moment în care vicepreşedintele Voloşeniuc a intervenit, cu umor, spre hazul general: „domnule Retegan, domnul Ţîrle figurează tot la PNL!”, a replicat liberalul, făcând abstracţie de faptul că Ţîrle e „trecut cu sufletul la PDL”, după cum singur afirmă.

S-a simţit dator să intervină şi pedelistul Ionel Avrigeanu, care a cerut să nu se politizeze problema. „Oricum, va mai dura încă cel puţin 8-10 luni pentru o decizie şi dacă acţionăm în judecată”, a enunţat Avrigeanu, moment în care Voloşeniuc a fost din nou hâtru: „Domnule Avrigeanu, înseamnă că ştiţi ceva şi nu ne spuneţi”. Replica pedelistului a fost pe măsură: „Întotdeauna ştiu ceva ce dumneavoastră nu ştiţi!”.

CĂLIN CORPAŞ

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !