“La trecutu-ți mare, mare viitor!!!”

“La trecutu-ți mare, mare viitor!!!”
Decembrie debutează, într-o mare efervescență națională, cu cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni. 1 Decembrie 1918 înscrie în marea carte a istoriei neamului formarea României Mari, Unite, împlinindu-se astfel visul de secole al poporului român.


Sărbătorim astăzi 96 de ani de la Marea Unire. La 1 Decembrie 1918, odată cu înfăptuirea actului Unirii , idealul de unitate națională a românilor a triumfat.Prin tradiție, 1 Decembrie a devenit sărbătoarea națională a românilor, zi sfântă cu mare încărcătură emoțională.În consens cu euforia națională a Marii Uniri , luni , 1 Decembrie 2014 , ora 10:00, Colegiul Național “Avram Iancu” Ştei a fost gazda festivităților prilejuite de acest eveniment.Au fost prezente oficialități ale Primăriei şi Consiliului Local , dl primar , Iulian Balaj , dl vice-primar , Marius Cioară , Inspectoratul Scolar Județean , reprezentat de doamna inspector scolar general adjunct , Codruța Bogdan , reprezentanți ai Spitalului Orășenesc , ai Poliției, ai Pompierilor și ai Jandarmeriei. De apreciat, numărul mare de copii, însoțiți de dascălii lor , de la Grădinița cu program normal și prelungit, Scoala Gimnazială “Miron Pompiliu”, Colegiul Tehnic “Unirea” , Clubul copiilor și Casa de Cultură “Miron Pompiliu, Ștei. Slujba religioasă, amintind parcă reîntregirea României, a deschis programul de festivități. Cu dragoste și multă dăruire, corul de copii al Colegiului, pregătiți de dl profesor Vasile Buhaș, a intonat imnul de stat al României în timp ce participanții la ceremonie au asistat la momentul solemn al înălțării tricolorului. Un moment aparte, prilej de satisfacție și bucurii, a fost intonarea imnului Colegiului Național și arborarea în același timp a drapelului.

Semnificaţia sărbătorii

În cuvântul său, dl director, profesor Cristian Andru, subliniază semnificația actului Unirii de la 1 Decembrie 1918 și apreciază solemnitatea momentului.Școlii îi revine datoria sfântă de a-și elogia eroii în semn de recunoștință pentru faptele lor de vitejie și curaj. Doamna Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct, împărtășește bucuria de a participa la sărbătoare , de a-i cunoaște pe români la ei acasă, adresându-le felicitări și urări de bine.Domnul primar al Șteiului, Iulian Balaj, aduce felicitări românilor de pretutindeni, apreciind spiritul sărbătorii la români, care găsesc întotdeauna energia de a se opri o clipă pentru a se bucura de ce e frumos și curat în viețile lor.Doamna Nicoleta Boloca, profesor de istorie-geografie la Colegiul Național, vorbește despre semnificația istorică a zilei de 1 Decembrie. La ceas de sărbătoare au evoluat micii artiști de la Grădinița cu program normal si prelungit, cu dragoste si talent, dar gâtuiți de emoție.O notă aparte au adus în program elevii de la Clubul Copiilor. Costumul tradițional și dansul popular românesc au conferit programului originalitate și frumusețe.Școala Gimnazială “Miron Pompiliu” și C.T. “Unirea” au dat glas celor mai frumoase versuri și cântece patriotice, dovedind talent și dăruire.Aceleași preocupări pentru reușita programului au dovedit și elevii Colegiului Național prin versuri , cântece patriotice, teatru. În plus, participanții la eveniment au putut admira expozitia de machete, desene, obiecte de ceramică, rod al talentului și priceperii.Marele poet al neamului, Mihai Eminescu, vorbind despre trecutul glorios al României prefigura peste timp un mare viitor: “La trecutu-ti mare, mare viitor!” Participanții la festivitate în număr mare, diversitatea programului ca și solemnitatea discursurilor sunt mărturii emoționante despre încrederea într-un viitor luminos al unei țări frumoase, bogate și prospere.

Profesor: Heredea Petronela

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !