La Tribunal, dupa cladirea fostei Policlinici

La Tribunal, dupa cladirea fostei Policlinici
Plenul Consiliului Judeţean Bihor a aprobat joi atacarea în contencios administrativ a deciziei de retrocedare a clădirii fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii.

În martie 2012, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România, ce funcţionează în subordinea Guvernului, a decis retrocedarea acestei clădiri de patrimoniu din centrul Oradiei către Ordinul Călugăresc Mizericordian Oradea. Episcopia Romano-Catolică a fost cea care a depus cererea de retrocedare, în numele Ordinului Mizericordian, în urmă cu zece ani! Decizia s-a tot amânat, însă, până în primăvara acestui an. În acest răstimp, clădirea s-a degradat exponenţial, azi fiind periculoasă pentru trecători. Din acest motiv, imobilul a şi fost acoperit cu plasă.

UDMR s-a abţinut

Joi, plenul CJ Bihor a aprobat decizia Executivului de a ataca în instanţă această decizie, considerată nedreaptă. Consilierii judeţeni UDMR s-au abţinut, însă, de la vot.

Fost Palat al Finanţelor Publice, construit de Statul Ungar, imobilul a fost preluat de Statul Român, în urma Tratatului de la Trianon. Ulterior, clădirea a avut mai multe destinaţii, devenind şi ambulatoriu al Spitalului Judeţean. Consiliul Judeţean nu vrea să renunţe la această clădire, ce i-a intrat în patrimoniu în 2002, printr-o Hotărâre de Guvern.

În motivarea deciziei de a-şi reprimi clădirea prin Justiţie, CJ Bihor arată că această clădire nu a fost niciodată proprietatea Ordinului Mizericordian, ci doar terenul de sub imobil aparţine acestui ordin religios. Consiliul susţine că imobilul a fost construit prin finanţarea Ministerului Finanţelor din Budapesta, de către Statul Regal Maghiar, pe terenul oferit de Ordinul Călugăresc Mizericordian, clădirile în cauză fiind proprietatea de drept a Statului Român.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor