La vânătoare de curse nocturne

La vânătoare de curse nocturne
Drumul national dintre Oradea si satul Livada fierbea vineri noapte de herghelia de cai putere dezvoltata de masinile tuningate. Circa 40 de tineri posesori ai unor bolizi s-au adunat pentru o cursa ilegala ca-n filme.

Politia Rutiera însa le-a dat peste cap planurile dependentilor de viteza, 11 dintre ei fiind amendati si condusi la sectie. Reporterii Jb au reusit marti sa stea de vorba cu unul dintre „pilotii” prezenti vineri seara la linia de start. Din declaratiile acestuia, oferite sub protectia anonimatului, reiese ca mirosul de cauciuc ars, puterea radiata de un motor încins la maximum, muzica asurzitoare, sunt senzatii asemanatoare celor produse de un narcotic.

„E o senzatie care nu poate fi înlocuita cu nimic altceva. E adrenalina amestecata cu frica, plus emotie. Tuningul e o noua distractie în Oradea ce tinde sa devina un stil de viata”, povesteste degajat Agentul 007, pseudonimul folosit de baiatul în vârsta de 20 de ani.

Pasiune, nu pariuri


Tânarul a explicat cum cei 30-40 de soferi au schimbat de vreo patru ori locatia pâna sa ajunga în jurul orei 01:00 la Livada. „Efectiv se pun doua masini una lânga alta si parcurg 400 de metri în linie dreapta”, explica Agentul 007 regulile simple care stau la baza acestor curse. Tânarul a specificat ca raliurile nocturne se organizaza spontan, dupa cum le tuna unora sau altora.


„Când ai 200 de cai putere sub tine vrei sa demonstrezi la unul sau la altul ca masina ta e cea mai tare. La Bucuresti sau Timisoara se fac la pariu, însa aici la Oradea e pura pasiune. Pe respect merge totul”, a adaugat Agentul 007.

Vine Politia!


De data aceasta însa, tinerii au mai turat motoarele doar pentru a scapa de politie. La vederea echipajelor s-a spart gasca. „Eram în masina mea si asteptam la start când s-a aflat ca vine politia.” Astfel ca majoritatea au reusit sa plece la timp cu masiniel.
„Unul si-a parcat masina pe o straduta în sat si n-a mai gasit-o decât peste o ora, nu-si mai aducea aminte unde a lasat-o”, îsi aminteste zâmbind Agentul 007.

Certificate ridicate


La sosirea celor trei echipaje ale Politiei Rutiere, majoritatea reusisera sa fuga. „Au vrut sa se ia la întrecere dar am fost sesizati în timp. Erau toti tineri din Oradea cu masini foarte puternice. La sosirea noastra n-au recunoscut ca s-au strâns pentru curse. Au fost ridicate 11 certificate de înmatriculare pentru pentru alte nereguli: modificari nelegale ale caroseriei, centura de siguranta”, a declarat Claudiu Ciuclea, inspector în cadrul Serviciului de Politie Rutiera (SPR) Bihor.


În Codul Rutier exista o prevedere ce caracterizeaza participarea sau organizarea de curse ilegale de masini drept infractiune. Cei ce sunt prinsi pot încasa între 3 luni si 2 ani de închisoare, pedeapsa prevazuta de lege. Doar daca sunt prinsi…

Vor legalitate


Agentul 007 spune ca rigiditatea autoritatilor este motivul pentru care se organizeaza cursele ilegale. „Daca ar organiza mai des curse la care sa poata participa cine vrea contra unei sume simbolice, ar disparea cursele ilegale. Ar fi o chestie benefica, atât pentru noi cât si pentru siguranta publica”, spune Agentul 007.


În occident acesta problema a fost rezolvata prin organizarea la sfârsit de saptamâna a concursurilor „Track Days”, concursuri soferilor amatori.
Anticipând spusele tânarului, inspectorul Claudiu Ciuclea a declarat ca daca tinerii s-ar organiza, politistii ar fi de acord sa le dea aprobare pentru organizarea unor asemenea curse pe drumuri judetene.

„Sau sa închirieze pista de la Aeroport când nu e folosita, a adaugat Caludiu Ciuclea. Replica Agentului 007: „Pe aceasta cale îi invitam la colaborare”.

Sebastian Kovacs