La vânătoare de neasiguraţi

La vânătoare de neasiguraţi
ORADEA – Se înăspresc condiţiile pentru neasiguraţi. Potrivit unui comunicat emis de Biroul de Presă al CAS Bihor, începând cu acest an îndeplinirea calităţii de asigurat este o condiţie esenţială pentru ca pacienţii să beneficieze de serviciile cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază.

Şi asta pentru că de la 1 martie, CAS Bihor are obligaţia să încaseze, de la medicii de familie care oferă acest gen de servicii persoanelor neasigurate, contravaloarea lor, cât şi contravaloarea reţetelor prescrise, a dispozitivelor medicale acordate de furnizorii medicali sau a serviciilor medicale oferite în baza biletului de trimitere. „Medicii de familie vor avea două liste: una cu asiguraţi şi alta cu neasiguraţi.

Aceştia nu vor mai fi plătiţi per capita în ceea ce priveşte pacienţii neasiguraţi, ci pe totalul serviciilor oferite de pe cele două liste. CAS va comunica lunar medicilor de familie listele cu persoanele care nu mai îndeplinesc condiţia de asigurat”, susţine Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor. Aceasta pentru că în prezent aproximativ 15% din listele medicilor de familie sunt ocupate cu neasiguraţi. Oana Giurcă susţine că s-a ajuns în această situaţie pentru că mulţi dintre asiguraţi nu comunică medicului de familie situaţia lor.

„De exemplu, un student care se află pe lista unui medic de familie, dacă după terminarea studiilor nu lucrează nicăieri sau lucrează la negru, medicul nu are de unde să ştie, iar el va figura tot ca asigurat”, explică Oana Giurcă.

Pacienţi per medic
Conform noilor reglementări, numărul optim de asiguraţi înscrişi pe listele medicilor de familie este de 2.000 de persoane. Un medic de familie trebuie să aibă minim 1.000 de asiguraţi pe liste, dacă se află în mediul urban, sau 600, dacă îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Acest număr trebuie stabilit în cel mult 6 luni de la încheierea contractului cu CAS-ul. Totodată, asiguratul poate să-şi schimbe medicul de familie, dar numai după ce trec cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia.

„Asiguraţii trebuie să ştie că au obligaţia de a anunţa în termen de 15 zile medicul de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate asupra modificărilor cu privire la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurat. Aceasta pentru a putea beneficia de pachetele de servicii medicale de bază din toate domeniile de asistenţă medicală”, afirmă Oana Giurcă.

Pachet pentru neasiguraţi
Persoanele care nu au calitatea de asigurat pot beneficia de asistenţă medicală în urgenţe medico-chirurgicale sau de trimitere – pentru cazurile care depăşesc competenţa medicului de familie – către alte specialităţi sau în vederea internării. Medicamentaţia pentru cazurile de urgenţă se asigură din trusa de urgenţă. Cât priveşte serviciile pentru situaţiile de urgenţă, acestea se acordă în cabinetul medicului de familie, în cadrul programului de lucru sau în afara acestui program de către medicii de familie din centrele de permanenţă, iar transportul este asigurat de unităţile medicale specializate.

Totodată, neasiguraţii beneficiază de supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic, cât şi de imunizări, printre care se află vaccinarea antituberculoasă, antihepatită B, antipoliomielitică, împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, antirujeolică-antirubeolică-antiurliană, antitetanos la gravide sau alte vaccinări stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !