La vânătoare de vânători

9Comentarii
La vânătoare de vânători
25 de invitaţi figurează pe lista lui Ion Ţiriac şi a fiului său Ion Alexandru Ţiriac. Imagini  Video Video 

Ion Ţiriac a încercat prin toate mijloacele să-şi protejeze de bliţuri şi camere de luat vederi invitaţii la evenimentul privat de la Balc. Astfel, în presă s-a vehiculat ideea că avionul care i-a adus an de an pe înalţii oaspeţii în Bihor nu va mai ateriza la Oradea, ci la Arad sau la Debreţin. Surse aeroportuare din Arad au infirmat însă că ar fi existat un plan de zbor din partea omului de afaceri. Cu o zi înainte însă, responsabilii din cadrul Aeroportului Oradea  „erau în ceaţă”, neinfirmând o asemenea posibilitate, dar nici confirmând-o.

La primele ore ale dimineţii încă plutea incertitudinea în ceea ce priveşte aterizarea avioanelor Ţiriac Air la Oradea. „Este ceaţa şi pe Bucureşti şi la noi, încă nu avem depuse planurile de zbor”, au declarat surse de pe Aeroportul Oradea. La ora 9,00 avem confirmarea. Primele avioane vor sosi pe Aeroportul din Oradea la ora 14,50. Acestea vin de la Bucureşti.

Despăgubiţi de Ţiriac

La ora stabilită, aproape 100 de ziarişti, din presa  locală şi centrală, cu care de transmie şi camere de luat vederi, aşteaptă ca figuri cu greutate în Europa să-şi facă apariţia în aerogară. Sala de aşteptare e atentă supravegheată de oamenii lui Ţiriac, dar şi de forţele de securitate. Singurul care pare relaxat şi leagă discuţii cu ziariştii este comandantul Aeroprtului Oradea, Gheorghe Pasc. Întrebat de ce atâta discreţie în jurul avioanelor Ţiriac Air, comandantul ne dezvăluie faptul că principala desfăşurare de forţe va avea loc la Debreţin „acolo unde este şi domnul Ţiriac”. „Pe lângă aeronovale care vin de la Bucureşti, va mai ateriza una care vine de la Viena, la ora 16,20”, adaugă comandantul. Întrebat dacă este la curent cu cauzele accidentului de anul trecut, când aeronava  Companiei Tiriac Air a ieşit de pe pistă şi a fost grav avariată, Gheorghe Pasc spune că acestea nu i-au fost comunicate, dar „Aeroportul Oradea a fost scos total din culpă”. „De altfel, noi am şi fost despăgubiţi de domnul Ţiriac pentru daune. Am primit aproximativ 10.000 lei pentru reparaţii la pistă şi pentru că ne-am implicat în scoaterea aeronavei de pe pistă”, susţine comandantul Aeroportului Oradea. Din primele două aeronove care au aterizat la Oradea au coborât patru invitaţi şi mai multe lăzi cu mâncare. Cea mai familiară figură a fost cea a lui  Elan Schwartzenberger. Care, spre deosebire de anul trecut, nu a dat nici o informaţie presei. El s-a mărginit doar la declaraţiile cu iz politic ce vizau Guvernul Boc şi la condiţiile nu tocmai prielnice de vânătoare. 

Invitaţi

Vânătoarea de la Balc, se află la cea de-a VI-a ediţie. Lista cu invitaţi a  lui Ion Ţiriac nu pare să fi suferit din cauza crizei. An de an, între 25-33 de vânători au ajuns pe fostul domeniu de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. Finanţişti, bancheri, politicieni, moştenitorii unor afaceri de rezonanţă, imobiliari din Bucureşti,  sunt aşteptaţi la Balc. De pe lista de invitaţi  din acest an nu lipsesc: fabricantul Cartier, Alfred Baumhauer, preşedintele Consiliului de administraţie al Volkwagen, Wolfgang Bernhard, dar nici fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, omul de afaceri Elan Schwartzenberger, ori preşedintele  companiei de componente auto Magna Europa, Wolf Siegfried. O prezenţă oarecum exotică, dar cunoscută mondenilor bucureşteni de la Balul Operei, ori de la evenimente  de fashion, este Marsan George, primarul de Monte Carlo. Majoritatea vânătorilor sunt oamenii ale căror afaceri s-au interferat cu cele ale magnatului român.  Erich Hampel, CEO al Bank Austria Creditanstalt (BACA) şi şeful diviziei Europa Centrala şi de Est din grupul UniCredit e pe listă.Bank Austria Creditanstalt deţinea 50% din HVB Ţiriac. Herrera Inigo a fost membru al adunării parlamentare a Consiliului Europei între 2001-2004. Acesta l-a mai însoţit pe Ion Ţiriac în safari, în Camerun.Tonniens Clemens, proprietarul unuia dintre cei mai mari producători de carne, Tonnies Fleisch , proprietar al echipei de  fotbal Schalke 04 va vâna şi el la Balc. Peter Rau e probabil mai puţin cunoscut românilor, dar e şi el prezent pe „lista scurtă” a lui Ţiriac. Rau a fost membru al Comitetului Executiv de conducere al companiei DEFINIENS, unde a ajuns în 2006. Înainte de a se alătura companiei, Rau a deţinut poziţia de conducere ca expert financiar la companii din industriile de consum şi autovehicule, precum Philip Morris şi Porsche.

DEFINIENS este compania numărul unu în lume în ceea ce priveşte analizarea şi interperetarea imaginilor la orice scară, de la structuri de tip celule microscopice până la imaginile din satelit. Este o companie germană, care însă îşi desfăşoară activitatea şi în Statele Unite ale Americii. Klaus Mangold preşedintele Daimler Chrysler,  Preşedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, e o prezenţă constantă la vânătorile lui Ţiriac. La fel ca şi Wolfgang Porsche, moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume. Franz Rauch „regele” european al sucurilor, Rudolf Streicher , membru în mai multe guverne ale Austriei, prezidenţiabil  şi şef al Partidului Socialist, Rudolf Streicher, director general al Haward Johnson,  sunt nelipşiti pe domeniul de la Balc. La cel mai important eveniment cinegetic al anului vor participa şi oameni de afaceri  români  care activează în domeniul imobiliar, Dragoş Dobrescu, publicitarul Sandu Georgescu, country manager la Aegris Media, dar şi Tica Florin, om de afaceri din Arad, proprietar al Tica Company,  firmă în al cărei  obiect de activitate  figurează piesele de schimb pentru maşini japoneze, maşini la comandă recarosări, service pentru toata gama de maşini.

Lavinia şi Lesko

De departe, cel mai controversat personaj  de pe liste invitaţilor lui Ţiriac este Arpad Sarkany, partener al guvernului în negocierile cu Uniunea Europeană, proprietar al unei firme de comisionariat care l-a adus la o vânătoare  de urşi pe Regele Juan Carlos al Spaniei. Arpad Sarkany este unul dintre cele mai influente personaje în domeniul cinegetic din România. Acesta este asociat unic la firma Abies Hunting SRL, care organizează vânători pentru străini în România. Printre altele, Abies Hunting a intermediat venirea MS Juan Carlos, Regele Spaniei, la o vânătoare de urşi în 2004. Este cotat ca un apropiat al lui Attila Verestoy, cel mai bogat politician din UDMR.

Aproximativ 30 de poliţişti vor supraveghea „din afară” desfăşurarea evenimentului. Aceştia sunt preocupaţi, în special, de transportul de arme pe traseul Oradea-Balc. Cât despre artiştii care vor „condimenta” atmosfera la cheful de la Balc, presa centrală a vorbit despre Lavinia, ex-Spicy, şi despre Anna Lesko.

Veronica Bursasiu, Valentin Teuca9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor