La vremuri noi, norme… noi

1Comentariu
La vremuri noi, norme… noi
REŞIŢA – Începând cu anul 2007 legislaţia românească a fost împânzită cu tot felul de norme europene, care vor influenţa micii şi marii comercianţi. Din fericire, însă, acestea nu vor fi aplicate decât începând cu jumătatea anului.

Dacă firmele mari nu vor fi afectate de noile reguli, întrucât au o mai mare posibilitate de a investi, societăţile mai mici sau asociaţiile familiale pot avea de suferit de pe urma noilor restricţii europene.

„Există multe persoane care lucrează pe cont propriu şi nu îşi permit să investească. Cu aceşti oameni ce se va întâmpla?“, se întreabă Ioana Andriţoiu, de 45 ani din Bocşa.

Florile la control

Un caz este cel al florărilor. Dacă până acum am fost obişnuiţi să cumpărăm flori de la colţul străzii, de la florăresele înregistrate sau nu la stat, începând cu acest an, florarii se vor supune şi ei normelor europene şi nu îşi vor mai putea desfăşura activitatea decât în locuri special amenajate.

De asemenea, vor fi nevoiţi să se înregistreze în evidenţele statului şi să dovedească sursa de provenienţă a florilor, precum şi, dacă este cazul, condiţiile de creştere şi depozitare a florilor. „Mi se pare absurd ce vor să facă ei.

E treaba mea dacă eu vreau să cumpăr flori sau nu. Poate pe mine nu mă interesează de unde provin“, consideră Andreea Călin, reşiţeancă, în vârstă de 25 ani. Norme europene se vor aplica şi în cazul producătorilor de fructe şi legume.

Acestea vor trebui ambalate în viitorul apropiat. O altă regulă care urmează să fie aplicată implică etichetarea tuturor legumelor şi fructelor, în aşa fel încât să reiasă locul de provenienţă a acestora, precum şi termenul de valabilitate.

Şi producătorii de ouă se vor alinia standardelor UE. Acestea vor trebui să fie marcate cu categoriile A, B şi C. Astfel, categoria A va cuprinde ouă proaspete, nu mai vechi de 28 de zile, categoria B ouă conservate la frigider, iar categoria C cuprinde doar ouă destinate industriei alimentare.

„Mi se pare corect să clasifice ouăle aşa, întrucât consumatorul poate să ştie exact ce consumă“, este de părere Ion Dumitrescu, în vârstă de 50 ani, din Reşiţa.

Doina Rolea
doina.rolea@informmedia.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor