Laboratorul DSVSA Bihor, acreditat RENAR

De Simona Albinaru
Laboratorul DSVSA Bihor, acreditat RENAR
S-a obținut Certificatul de acreditare RENAR pentru 76 de metode diagnostic de laborator.

Începând cu luna septembrie a acestui an, Laboratorul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din cadrul DSVSA Bihor a obținut Certificatul de acreditare RENAR pentru 76 de metode diagnostic de laborator, atât în domeniul sănătății animalelor, cât și în domeniul siguranței alimentelor. În baza acestui certificat, Laboratorul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor Bihor efectuează la cerere analize pentru care emite certificate care sunt recunoscute și echivalente în toată Uniunea Europeană, dar și în alte țări terțe.

Gama de analize de laborator care se pot efectua în cadrul Laboratorului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor Bihor, ca urmare a controlului oficial efectuat de către personalul DSVSA Bihor, dar și la cererea operatorilor sau consumatorilor, este foarte diversă. Astfel, pe domeniul sănătății animalelor se efectuează analize pentru depistarea următoarelor boli: bluetongue, pseudo-pestă aviară, gripă aviară, pestă porcină clasică, anemie infecțioasă ecvină, leucoză enzootică bovină, rabie – turbare, leptospiroză, ESB – boala vacii nebune, scrapie, examene necropsice la animale etc. Mai amintim determinarea calității furajelor prin examene pentru depistarea de drojdii și mucegaiuri, micotoxine și miceți, pesticide organofosforice și organoclorurate, raticide etc.

Determinări

Pe domeniul siguranței alimentelor se efectuează analize pentru determinarea, dintr-o gamă variată de alimente (carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, miere și produse apicole, produse cerealiere și de morărit, produse de panificație, paste făinoase, fructe, legume, sucuri din fructe și legume etc.), a: Sallmonela, E. Coli, Listeria monocytogenes, Enterobacteriacee, stafilococi coagulazo pozitivi, bacterii coliforme, levuri, mucegaiuri și toxine ale acestora, numărul total de germeni și numărul de celule somatice din lapte, analize microbiologice din conserve, depistare de paraziți în carnea de pește, examen depistare larve de Trichinella spp. în carnea roșie, precum și o gamă foarte mare de analize fizico – chimice ale produselor alimentare.

Pentru apa potabilă se efectuează toată gama de analize fizico-chimice și microbiologice prevăzute de lege pentru determinarea potabilității apei, dar şi examene de specialitate pentru determinarea reziduurilor de radiații din toate categoriile de alimente.

„Contravaloarea analizelor efectuate de personalul de specialitate al DSVSA Bihor, în cadrul activităților de control oficial, este suportată de către instituția noastră, iar pentru analizele efectuate la cererea operatorilor/consumatorilor, contravaloarea analizelor este specificată în Ordinul ANSVSA nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !