Lactatele şi carnea la control

1Comentariu
„Cum vinzi nană laptele?” Actele la control
„Cum vinzi nană laptele?” Actele la control
ORADEA - Producătorii şi comercianţii de lapte şi carne din Piaţa Cetate au tremurat marţi dimineaţă, cu toate că afară era destul de cald. Cei care le-au produs această senzaţie au fost inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor şi ai Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Bihor. Imagini Video: Control mixt la hala de lapte Video 


După cum a anunţat cu o zi înainte,
Mircea Gelu Budău, directorul executiv al DSVSA
Bihor, a dat startul controalelor la
ora 10:00 fix.


 

Controale


 


Prima dată a fost verificat modul de vânzare
al lactatelor. Majoritatea
producătorilor din hala de
lactate s-a conformat normelor
în vigoare. Cu unele mici excepţii. Unii
producători au părăsit
hala lăsându-şi marfa acolo.
„Marfa fără stăpân va fi
reţinută. Dacă nu este aici,
înseamnă că proprietarul are ceva de
ascuns”, a declarat Dumitru Mureşan Salo,
şeful Serviciului de Igienă din cadrul DSVSA
Bihor.


Nici RAPAS nu a scăpat de tirul celor de la DSVSA.
Inspectorii au găsit în hală
cântare ruginite, improprii cântăririi
lactatelor. „Cântarele
acestea să le folosiţi la cartofi, nu pentru
lactate. Vă rog să le
schimbaţi. Pentru sectorul acesta trebuie folosite
cele mai bune cântare”, le-a cerut Dumitru
Mureşan reprezentanţilor pieţei.


Hala de carne a fost următorul reper al controlului. Neregulile au fost
omniprezente şi aici. De la carne tocată
şi temperaturi inadecvate în vitrinele
frigorifice, la lipsa unor cunoştinţe
elementare despre felul cum se comercializează
astfel de produse, din partea unor
vânzători. „Carnea tocată se
macină direct în faţa
cumpărătorului, la cererea acestuia.
Temperatura din vitrinele frigorifice nu este cea
corespunzătoare. În aceste condiţii
carnea din vitrină nu poate fi comercializată
decât azi”, a explicat Mircea Budău.


Astfel, în vitrinele frigorifice în loc de
2°C, carnea era păstrată la temperaturi
între 8°C şi 13°C.


Ca o concluzie, după controalele efectuate,
directorul DSVSA a specificat că „în
general, în cele două hale condiţiile
sunt corespunzătoare. Mai puţin temperatura,
carnea tocată la vânzare,
vânzătorii fără carnete de
sănătate şi cei care habar n-au de nici
o regulă de igienă”.


Controalele vor continua miercuri în Pieţele
Rogerius şi Ioşia Nord.


 

Dan Birta



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor