Lansare: „Ochi hăituiţi de trădare”

Lansare: „Ochi hăituiţi de trădare”
Poetul Gheorghe Vidican va lansa pe 6 mai, de la ora 17:00, în Sala de Şedinţe a Primăriei Oradea, cel mai nou volum de poezie -„Ochi hăituiţi de trădare”. Volumul a apărut recent la Editura Cartea Românească şi va fi prezentat de Marius Miheţ şi Ioan Simuţ.


„Poezia lui Gheorghe Vidican nedumereşte şi derutează. Expresie a unui sentimental reprimat, pare că nu vrea să dezvăluie limpede ceva, pentru că ea însăşi nu ştie ce să dezvăluie din lumea pe care o explorează. Tatonează. Scriitura poematică suprapune două stiluri disjuncte, în palimpsest: unul clar în profunzime, altul confuz la suprafaţă. Poemul arată ca desenul naiv, bine conturat în primă instanţă, al unui copil (un vapor, un copac, o pisică), desen peste care mâna supărată şi nervoasă a aceluiaşi autor a mâzgălit linii dezordonate, pentru că e nemulţumit de trădarea textului sau pentru a ascunde ce a vrut să arate sau să spună, ca să nu fie acuzat de simplitate şi directeţe în exprimare. Sintaxa suprarealistă a disparităţilor e prima vizibilă. Desenul din profunzime nu se vede întotdeauna la prima lectură din cauza haşurilor. Fluxul imaginilor fulgurante se înregistrează pe pelicula versului lung ca o suită de secvenţe ce se succedă derutant, reziduuri ale unei realităţi sparte în cioburi. În faţa cititorului se perindă halucinant fantasme din lumi diferite, care trec unele pe lângă altele sau se ciocnesc. Dacă spectacolul este neliniştitor sau plăcut, rămâne să decidă privitorul, în funcţie de ceea ce vede, de ceea ce simte sau de ceea ce înţelege. Dacă înţelege. Poezia lui Gheorghe Vidican are nevoie de un cititor devotat şi perseverent”, a arătat criticul Ion Simuţ.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !