Lapte şi ouă, doar la vecini

Ana Buzle, trăieşte din vânzarea de brânzeturi la piaţă
Ana Buzle, trăieşte din vânzarea de brânzeturi la piaţă
ORADEA – Agitaţie mare în Hala de lactate a Pieţei Cetate. Micii producători de brânză şi lapte privesc cu suspiciune pe orice persoană care intră în hală.

Au aflat şi ei de noul ordin al directorului Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare (ANSV), din 22 decembrie 2006 care le interzice comercializarea laptelui şi brânzei în afara localităţii de domiciliu. „Acesta este singurul nostru câştig. În comună nu ne plăteşte nimeni nimic pentru brânză. Pe lapte primim 60 de bani/litru şi în alimentara este cu peste doi lei. Sunt pensionară şi doar de aici trăiesc”, spune Ana Buzle din Bălaia. „Tot pe noi pe ţărani ne taxează. Am crezut că dacă intrăm în Europa va fi mai bine, dar se vede că va fi doar pentru unii”, este de părere şi Rodica Buzle, din aceeaşi localitate. „Noi ne-am obişnuit cu vânzătorii. Tot de la ei cumpărăm şi cunoaştem marfa. Nu va fi bine dacă nu li se va mai da voie să vândă în piaţă”, completează Maria Haragoş, o clientă venită să cumpere smântână

Ordinul 301

Potrivit ordinului 301 al directorului ANSVA, începând cu 18 ianuarie micii producători agricoli nu vor mai avea voie să vândă direct produse de origine animală în afara localităţii de domiciliu şi a localităţilor învecinate. Sunt interzise vânzării carnea de pasărea, ouăle, laptele, peştele şi carnea de iepure, precum şi vânatul cu blană.

Micii producători pot să vândă în judeţul lor dacă îndeplinesc măsuri minimale de siguranţă alimentară şi sunt înregistraţi la direcţiile sanitar veterinare. În afara judeţului pot fi vândute doar produse alimentare provenite de la unităţi autorizate sanitar-veterinar, care respectă normele UE. La acestea se adaugă produsele importate, dar şi cele tradiţionale produse în gospodării.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !