Laserul – soluţia miraculoasă pentru vederea ta

Reactualizat la:
Laserul – soluţia miraculoasă pentru vederea ta
Intervenţiile chirurgicale cu laser pentru corectarea viciilor de refracţie au devenit în ultimii ani foarte populare. Aceste operaţii oferă posibilitatea purtătorilor de ochelari de a vedea lumea faţa în faţa, fară a se mai ascunde în spatele lentilelor şi, se pare, prezintă un risc minim şi un confort sporit.

Cine ar pierde o asemenea ocazie, mai ales în Romania, unde preţul lor este accesibil (comparativ cu ţări din Uniunea Europeană)?

Ce spune specialistul?

Dr. Hassan Ziad, director medical al Clinicii de Oftalmologie Oftalmo Laser SRL,specialist în chirurgie refractivă precizează că viciile refractive corectate cu ajutorul operaţiei cu laser includ:

– miopia,hipermetropiașiastigmatismul;
Miopia de pană la -6 D (dioptrii) se poate reduce prin operaţii cu laser cu o mare exactitate şi cu mai putina precizie pana la -12 D. Hipermetropia se corecteaza prin laser cu destulă

precizie pana la 5-6 D, în timp ce astigmatismele de 3 – 5 D se pot, de asemenea, corecta.

Ce tipuri de operaţii există?

Fotokeratectomia refractivă(PRK, photorefractive keratectomy) se bazează pe fotoablatia tesutului cornean anterior în zona optică, respectiv se realizează o remodelare a suprafeţei corneene de ordinul micronilor. Efectul corector se bazează pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablaţie corecteaza o dioptrie a miopiei. Hipermetropia se corectează prin ablatia periferică. Pentru corecţia astigmatismelor, profunzimea ablaţiilor poate fi asimetrică şi depinde de meridianul pe care dorim sa-l aplatizăm. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de 30-60 secunde.

Este cel mai des folosită tehnică pentru corectarea viciilor de refracţie.

LASEK (Laser assisted subepithelial keratectomy) seamană cu Fotokeratectomia refractivă, dar este mai bine bine tolerată.

LASIK(laser în situ keratomileusis) este cel mai raspandit tip de chirurgie refractivă, folosindu-se pentru corectarea viciilor de refracţie. Este o autogrefă refractivă, lamelară, ce permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare.
Se realizează o keratectomie lamelară (indepartarea straturilor anterioare ale corneei). Se indepartează de pe faţa profundă a grefonului obţinut o lentilă. După rezecţia tisulară dorită, grefonul se repune la loc. Prezintă, se pare, mai multe riscuri decât PRK sau Lasek. În acelasi timp, pacienţii operaţi prin această metodă pot vedea destul de bine la scurt timp după operaţie.

Toate cele trei tipuri de operatie se realizează în ambulator, cu anestezie topică (picături în ochi).Cu una sau două săptămâni înainte de operaţie, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeana etc.).

Persoanele care au purtat lentile de contact moi vor întrerupe portul lor cu una sau două săptamâni înainte de operaţie, iar cei ce au purtat lentile de contact rigide mai mult.

Poţi apela la o astfel de intervenţie dacă:
– ai vârsta de peste 18 ani – cand refracţia oculară devine stabilă, mai ales în cazul miopiilor;

– dacă nu ai alte afecţiuni ale ochilor;

– daca nu ai alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemie, limfoame sau alte

neoplazii, etc.);

Întrebări frecvente:

Operaţia cu laser este dureroasă?

În timpul operaţiei vei avea un mic disconfort (daca nu chiar deloc), deoarece ochiul este anesteziat prin picături. După ce efectul anesteziei se duce, disconfortul resimiţit variază de la pacient la pacient.

Când mă voi putea intoarce la lucru?

Majoritatea oamenilor se pot intoarce la lucru în cateva zile sau pana la 7-10 zile de la efectuarea operaţiei.

Cât durează tratamentul?

Operaţia în sine durează câteva minute, în funcţie de nivelul de corectare a viciilor de refracţie. Pacientul pleacă acasă după aproximativ 30 de minute. În mod normal, va observa o imbunătăţire a vederii în trei până la cinci zile de la intervenţie, însă recuperarea postoperatorie totală este variabilă: două săptămâni până la sase luni.

Este tratamentul permanent?

Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă în 98% din cazuri.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa fac dupa operaţie?

Pacienţii vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament cu picături. În prima luna pacienţii vor evita frecarea ochilor, expunerea la soare, aburi, fum, machiaj şi efort fizic excesiv.

Atentie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maxima ce poate fi obţinută cu ochelarii cei mai buni.

Informaţii. Oradea, Piața Ion Creangă, Bl. C80 parter

Tel: 0259/412660, 0743/105118

 

 

Advertorial!