Laszlo Tokes caută susţinere

2Comentarii
Laszlo Tokes caută susţinere
ORADEA – Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, a declarat ieri la OradeaUDMR trece printr-o criză profundă şi riscă să nu atragă numărul necesar de voturi pentru a ajunge în Parlamentul European.

El consideră că UDMR nu mai reprezintă interesele cetăţenilor maghiari din România, ci ale unui grup restrâns de interese. „Cu regret, constatăm că politica maghiară din Transilvania trece printr-o criză profundă datorită faptului că maghiarii sunt nevoiţi să trăiască în sistemul partidului unic, UDMR, care nu vrea sau nu poate să scape de politicienii corupţi”, a declarat reprezentantul CNM.

El a continuat sugerând că este nevoie urgentă de o schimbare a politicii maghiare. „Această schimbare nu trebuie să fie superficială. Nu e suficient ca o parte din liderii UDMR să-şi dea demisia. Aşa cum societatea comunistă a trecut la sistemul democratic, şi în rândul comunităţii maghiare acest lucru trebuie să se schimbe. Trebuie ţinut cont de pluralismul şi de doleanţele maghiarilor”, a continuat Szilagyi.

Tokes, cu şanse duble la PE

El a reamintit că CNM a cerut în nenumărate rânduri să-l susţină pe episcopul reformat Tokes Laszlo pentru alegerile europarlamentare, în condiţiile în care acesta are nevoie de voturi mai puţine decât un candidat UDMR pentru a ajunge în PE.

„UDMR ar trebui să-l suţină pe dl Tokes pentru europarlamentarele din toamnă. De ce? Pentru că, matematic, are de două ori mai mari şanse decât UDMR. UDMR are nevoie de 5% pentru a putea trimite un reprezentant în Parlamentul European, însă dl episcop, candidat individual, are nevoie de doar 2,5% din voturi”, a subliniat liderul maghiar.

Szilagyi Zsolt consideră că prin decizia de a-l susţine pe fostul ministru Nagy Zsolt pentru alegerile europarlamentare UDMR pune în pericol şansele comunităţii maghiare de a avea un reprezentant în PE şi de a se afirma. „Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a decis, prin urmare, să se implice în alegerile din toamnă, pentru că singura noastră prioritate este crearea unei reprezentări a maghiarilor din Transilvania în PE.

Este o problemă primordială”, a declarat Tokes Laszlo. Reprezentanţii CNM aşteaptă în continuare ca UDMR să accepte un dialog, care să aducă pe un făgaş normal politica maghiară. „Noi suntem deschişi în continuare pentru dialog chiar şi cu UDMR, deşi până în prezent nu am primit nici o adresare în vederea discuţiilor.

În acest spirit acceptăm propunerea dlui deputat Toto Tibi de a participa, la nivel de conducere, la tabăra de vară a UDMR de la Tuşnad”, a conchis Tokes Laszlo.

Trei pentru UDMR

Reprezentanţii UDMR au declarat că atâta timp cât Tokes Laszlo este un membru marcant al UDMR şi are astfel de poziţii divergente fără să fie exclus, nu poate fi vorba despre un partid unic sau totalitar. „Se ştie că în partidele totalitare vocile erau excluse.

Iar UDMR nu este singura formaţiune pentru că a fost impusă, ci pentru că alegătorii noştri, atât în 2004, cât şi la alegerile anterioare, ne-au votat. Împrejurarea face ca în momentul de faţă pragul electoral de 5% să facă ca doar o singură formaţiune să poată accede în Parlament.

Maghiarii din România nu reprezintă 12% dintre alegători să poată trece de pragul electoral două formaţiuni”, a declarat Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. El a adăugat că principalul scop al UDMR-ului este să aibă trei reprezentanţi în PE.

„Prin propunerea episcopului Tokes am reduce şansele ca reprezentativitatea noastră să fie maximizată la trei persoane. Iar trei înseamnă mai mult decât unul. Toate forţele noastre le vom folosi în acest scop. Oricum, episcopul Tokes s-ar putea afla printre cei trei”, a subliniat Odon.
Anghel Georgiana2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor